Признаци, че имате токсична майка

  • Сподели:
Признаци, че имате токсична майка

Почти невъзможно е винаги да сте на една и съща вълна с хората, които са ви отгледали, особено с напредването на възрастта. Но ако конфликтите с майка ви сякаш надхвърлят типичното и в област, която ви оставя да се чувствате тъжни, безпомощни или зле за самите вас, тогава е възможно да се намирате в токсична връзка.
Токсичните отношения са един базиран гняв, емоционална манипулация, както и други отрицателни и вредни чувства, вместо тези на взаимно подпомагане. Израстването с токсична майка и въобще токсичността в семейната динамика е трудна за преглъщане и проблемите могат да продължават и в зряла възраст. Вината, която обществото поставя на плещите на децата, които са отчуждени от родителите си, често може да доведе до загуба на мотивация за разговор и потъването в мълчание.

1. Тя отхвърля негативните ви чувства

Трудно е да изпитваш състрадание към себе си, когато майка ти се е погрижила за физическите ти нужди, но е пренебрегнала емоционалните ти такива.
Емоционалното пренебрегване от страна на една майка може да има трайни последици. Дъщерите, отгледани от пренебрежителни майки, се съмняват във валидността на собствените си емоционални нужди. Притежават силен копнеж за любов и утвърждаване.

2. Тя мисли, че вие сте отговорни за нейното щастие

Майка, която винаги поставя себе си и собствените си нужди пред тези на семейството си, е признак за токсичност. Това е объркващо и нездравословно състояние за децата, които не задоволяват нуждите си от собствената си майка. Ако тя винаги ви прави отговорни за доброто ù  настроение, може да се почувствате така, сякаш майка ви не ви обича заради това, което сте, а заради онова, което сте готови да направите за нея.
Някои токсични майки чувстват правото да изискват от децата си неограничена подкрепа и услуги, като по този начин държат децата си задължени. Тези майки търсят корена на нещастието си и лъжливо вярват, че той се крие в отказа на детето им да се поддаде на всяко едно от техните искания.

3. Тя не зачита вашите граници

Майките, чиято токсичност идва под формата на отказ да позволи на детето си отделна идентичност, са „заплетени", според психолозите. Този вид токсична майка вижда естествения и здравословен растеж на независимостта на детето си като отхвърляне.

Токсичните майки могат да пренебрегват границите по враждебен начин, като например да ви наказват за вземане на решения без тяхното съгласие или знание. Но могат да ги пренебрегнат и по начини, които да изглеждат любящи - например като винаги скачат, за да бъдат до вас и ви предлагат помощ в момента, в който имате някакъв проблем (независимо дали ги искате или не). Това може да ви накара да се чудите защо майка ви изглежда така, сякаш ви мрази и обича едновременно.

4. Тя не може да се справи с факта, че не е под светлините на прожекторите

Това е сексистки мит, че всички майки трябва да бъдат самоотвержени и егоистични, че вече не се вълнуват от собствените си интереси, мнения или постижения, след като имат деца. Но ако майка ви е съсредоточена върху това да се увери, че всички ù обръщат внимание, за сметка на проявата на някакъв интерес към вас, това я прави токсична, дори и нарцистична. Едва ли не майка ви може да ви накара да се чувствате така, сякаш вашите нужди или мнение - нямат стойност.

5. Майка ви е жестока

Понякога токсичността е трудно забележима - толкова фина, че не сте сигурни дали наистина я има. Но друг път всичко е открито. Майка, която през повечето време е била гневна и никога не се е справяла с проблемите си, може да направи домашния живот нестабилен. Децата могат да обвиняват себе си за гнева на майка си или мама може да изглежда така, сякаш детето е виновно.

6. Страхувате се да помислите за себе си

Животът с токсична майка може да бъде много объркващ. Децата не знаят коя майка ще получат в даден момент. Това може да повлияе на самочувствието в бъдеще, особено ако установяването на граници или казването на "не" е предизвикало истерии или отблъскване в миналото.

Терапията е един добър опит да преработите чувствата си около семейния живот, в който сте израснали и да се примирите с възможните проблеми на психичното здраве на майка ви.
Срещите с психолог биха допринесли да не се обвинявате за нездравословното поведение на някой друг. Ако решите, че правилното нещо за вашето собствено благосъстояние е да спрете да говорите с майка си, не приемайте, че това ви прави гаден човек.