Признаци, че си имате работа с нарцисист

  • Сподели:
Признаци, че си имате работа с нарцисист

1. Превъзходство и право

Превъзходството е знак N1 на всеки един нарцисист. Това е различно от самочувствието. Светът на нарцисиста е свързан с добро/лошо, превъзходно/по-ниско и правилно/неправилно. Има определена йерархия с нарцисист на върха - това е единственото място, където се чувстват в безопасност. Нарцисистите трябва да бъдат най-добрите, най-правилните и най-компетентните.
Интересното е, че нарцисистите също могат да получат това превъзходно чувство, като са най-лошите, най-грешните или най-болните, разстроени или ранени. Тогава те имат право да получат успокояваща загриженост и компенсация, и дори правото да ви наранят или да поискат извинения, за да „направят нещата равностойни". Това се нарича уязвим или прикрит нарцисизъм .

2. Преувеличена нужда от внимание и утвърждаване

Друга основна черта на нарцисиста е постоянната нужда от внимание - дори само като ви следват из къщата, молят ви да намерите вещи или постоянно казват нещо, което да привлече вниманието ви. Валидирането за нарцисист се брои само ако идва от други. Нуждата на нарцисист от валидиране е като фуния. Изсипвате положителни, подкрепящи думи и те просто изтичат от другия край и ги няма. Колкото и да казвате на нарцисистите, че ги обичате, възхищавате им се или ги одобрявате, те никога не чувстват, че е достатъчно, защото дълбоко в себе си не вярват, че някой може да ги обича.
Въпреки цялото си самообладание и грандиозно хвалене, нарцисистите всъщност са много несигурни и се страхуват. Те постоянно се опитват да предизвикат похвала и одобрение от другите, за да затвърдят крехкото си его, но колкото и да им се дава, те винаги искат повече.

3. Перфекционизъм

Можете да забележите нарцисист чрез изключително високата им нужда всичко да бъде перфектно. Те вярват, че те трябва да бъдат съвършени, вие трябва да бъдете съвършени, събитията трябва да се случват точно както се очаква, а животът трябва да се развива точно така, както те си го представят. Това е мъчително невъзможно искане, което води до това, че нарцисистът се чувства недоволен и нещастен през повечето време. Искането за съвършенство кара нарцисиста да се оплаква и да бъде постоянно недоволен.

4. Имат голяма нужда от контрол

Опитът да се овладее всичко е архетипно нарцисично поведение. Тъй като нарцисистите са непрекъснато разочаровани от несъвършения начин на развитие на живота, те искат да направят колкото е възможно повече, за да го контролират и да го оформят по свой вкус. Те искат и изискват да имат контрол.
Когато не се държите според очакванията на нарцисиста, той става доста разстроен и разтревожен. Не знае какво да очаква след това, защото сте извън сценария. Той изисква от вас да кажете и да направите точно това, което има предвид, за да достигне до желаното заключение. Вие сте герой в неговата вътрешна игра, а не истински човек със собствените си мисли и чувства. Ето защо раздялата с нарцисист може да бъде особено трудна.

5. Липса на отговорност - обвиняване и отклоняване

Липсата на отговорност е ярък признак на нарцисист. Въпреки че нарцисистите искат да контролират, те никога не поемат отговорност за резултатите, освен ако, всичко не върви по техния начин и не се получи желаният резултат. Когато нещата не вървят по техния план или се чувстват критикувани или по-малко перфектни, нарцисистът възлага цялата вина и отговорност на вас. Трябва да е виновен някой друг. Понякога тази вина е обобщена - всички искат да ги разберат. Най-често обаче нарцисистът обвинява единствения човек, който е най-емоционално близък, най-привързан, лоялен и обичащ в живота си - вас. За да поддържат фасадата на съвършенството, нарцисистите винаги трябва да обвиняват някого или нещо друго. Вие сте най-сигурният виновен човек, защото е най-малко вероятно да ги напуснете или отхвърлите.

6. Липса на граници

Много хора нямат граници или преминават редовно границите на други хора, но сред нарцисистите това е поведение статукво. Нарцисистите не могат да видят точно къде свършват и започват. Много приличат на двегодишни. Те вярват, че всичко им принадлежи, всеки мисли и чувства същото като тях и всеки иска същите неща, които правят. Те са шокирани и силно обидени да им кажат „не". Ако нарцисистът иска нещо от вас, той ще направи всичко възможно, за да разбере как да го постигне чрез постоянство, умоляване, изискване, отхвърляне или надуване. Всичко това са обичайни нарцисистки поведения.

7. Липса на съпричастност

Нарцисистите имат много малка способност да съпреживяват другите. Тази липса на съпричастност е отличителен знак за нарцисизъм. 
Някои нарцисисти също не разбират естеството на чувствата. Те не разбират как възникват чувствата им. Те смятат, че чувствата им са причинени от някой или нещо извън тях самите. Те не осъзнават, че чувствата им са причинени от собствената им биохимия, мисли и интерпретации. Накратко, нарцисистите винаги мислят, че предизвиквате техните чувства - особено негативните. Те заключават, че понеже не сте следвали плана им или защото сте ги накарали да се чувстват уязвими, вие сте виновни. Тази липса на съпричастност прави истинската емоционална връзка и отношенията с нарцисистите трудни или невъзможни. 

8. Възприемане на всичко като заплаха

Въпреки че са силно настроени към възприеманите заплахи, гняв и отхвърляне от другите, нарцисистите често погрешно разчитат фините изражения на лицето и обикновено са предубедени към тълкуването на изражението на лицето като негативно. Освен ако не проявявате драстично емоциите си, нарцисистът няма да възприеме точно какво чувствате. Освен това, ако думите и изразите ви не съвпадат, нарцисистът вероятно ще реагира погрешно или ще се защити. Ето защо нарцисистите често погрешно тълкуват сарказма като действително съгласие или шега от другите като лична атака. Липсата на способност за правилно четене на езика на тялото, често срещана нарцисистка черта, е една от причините нарцисистите да проявяват недостатъчно съпричастност към чувствата ви. 

9. Емоционални разсъждения

Вероятно сте направили грешката да се опитате да разсъждавате и да използвате логика с нарцисиста, за да ги накарате да разберат болезнения ефект, който поведението им има върху вас. Вашите обяснения обаче нямат смисъл за нарцисиста, който изглежда само в състояние да осъзнае собствените си мисли и чувства. Въпреки че нарцисистите могат да кажат, че разбират, те честно не го разбират.
Ако им е скучно или са депресирани, те искат да преместят или прекратят връзката или да започнат нов бизнес. Те винаги търсят нещо или някой извън себе си, за да разрешат чувствата и нуждите си. Те очакват да се придържате към техните „решения" и реагират с раздразнение и негодувание, ако не го направите.

10. Разделяне

Личността на нарцисиста е разделена на добри и лоши части, а също така те разделят всичко в отношенията си на добро и лошо. Всички негативни мисли или поведение се обвиняват върху вас или другите, докато те поемат заслуга за всичко положително и добро. Те отричат отрицателните си думи и действия, като непрекъснато ви обвиняват в неодобрение. Също така запомнят нещата като напълно добри и прекрасни или като лоши и ужасни. Те не могат да смесят тези две конструкции.
Няколко примера за разделящото се поведение на нарцисист в действие: Марти определи цялата ваканция за съсипана и най-лошата някога, защото хотелската стая не отговаря на очакванията му и времето не беше идеално. Боб беше обвиняван в продължение на 20 години, защото не беше там, когато съпругата му роди първото им дете, въпреки че той беше заседнал в Чикаго в снежна буря. 
Нарцисистите не могат да видят, почувстват или запомнят както положителното, така и отрицателното в дадена ситуация. Те могат да се справят само с една гледна точка наведнъж - тяхната.

11. Страх от отхвърляне и подигравки

Целият живот на нарцисиста е мотивиран и енергизиран от страх. Първоначално не бихте избрали това като знак за нарцисист, защото страховете на повечето нарцисисти са дълбоко заровени и потиснати. Те постоянно се страхуват да не бъдат осмивани, отхвърляни или грешни. Те могат да се страхуват от микроби, от загуба на всичките си пари, от емоционално или физическо нападение, от това, че ще бъдат видени като лоши или неадекватни, или ще бъдат изоставени. Това прави трудно, а понякога и невъзможно нарцисиста да се довери на някой друг.

Всъщност, колкото по-близки са отношенията ви, толкова по-малко ще ви се доверят. Нарцисистите се страхуват от истинска интимност или уязвимост, защото се страхуват, че ще видите техните несъвършенства и ще ги осъдите или отхвърлите. Никакво успокоение изглежда няма значение, защото нарцисистите дълбоко мразят и отхвърлят собствените си срамни несъвършенства. Изглежда, че нарцисистите никога не развиват доверие в любовта на другите и те постоянно ви изпитват с все по-лошо поведение, за да се опитат да намерят точката ви на пречупване.

12. Тревожност

Тревожността е непрекъснато, неясно усещане, че нещо лошо се случва или предстои да се случи. Някои нарцисисти показват безпокойството си, като говорят постоянно за обречеността, която предстои да се случи, докато някои крият и потискат тревогата си. Но повечето нарцисисти проектират безпокойството си върху най-близките си, обвинявайки ги, че са негативни, неподдържащи, психично болни, не ги поставят на първо място, не отговарят на техните нужди или са егоисти. Всичко това е предназначено да прехвърли безпокойството върху любимия човек в опит да не го усети сам. Когато се чувствате все по-зле, нарцисистът се чувства все по-добре. Всъщност те се чувстват по-силни и по-превъзхождащи, когато усещат как тревожността и депресията ви растат.

13. Дълбоко потиснат срам

Нарцисистите не изпитват особена вина, защото смятат, че винаги са прави и не вярват, че поведението им действително засяга някой друг. Но те крият много срам. Срамът е вярата, че има нещо дълбоко и трайно погрешно или лошо в това кой си. Погребани в дълбоко потисната част на нарцисиста са всички несигурности, страхове и отхвърлени черти, които те постоянно са нащрек, за да скрият от всички, включително от себе си. Нарцисистът силно се срамува от всички тези отхвърлени мисли и чувства. Поддържането на скритите им уязвимости е от съществено значение за самоуважението на нарцисиста или фалшивото му Аз. 

14. Неспособност да бъдеш наистина уязвим

Поради неспособността си да разберат чувствата, липсата на съпричастност и постоянната нужда от самозащита, нарцисистите не могат истински да обичат или да се свързват емоционално с други хора. Те не могат да гледат на света от чужда гледна точка. Това ги прави емоционално нуждаещи се. Когато една връзка вече не удовлетворява, те често се припокриват или започват нова възможно най -скоро. Те отчаяно искат някой да почувства болката им, да им съчувства и да направи всичко точно както искат. Това е форма на съзависимост , с изключение на това, че те имат малка способност да реагират на болката или страха ви или дори на ежедневната ви нужда от грижи и съчувствие.

15. Неспособност за комуникация или работа като част от екип

Замисленото поведение на сътрудничество изисква истинско разбиране на чувствата един на друг. Как ще се чувства другият човек? Ще направи ли това действие и двамата щастливи? Как това ще се отрази на отношенията ни? Това са въпроси, за които нарцисистите нямат капацитет или мотивация да мислят. Не очаквайте нарцисистът да разбере чувствата ви, да се поддаде или да се откаже от всичко, което иска във ваша полза. Безполезно е.