Работилничка за чудеса

  • Сподели:
Работилничка за чудеса

Днес магазинчето с малката работилничка изглеждаше напълно различно. Цветовете му някак по-блестящи, звънчето на вратата му по-звънливо, витрината по-примамлива, дори шарения навес беше някакси гордо изправен.

Имаше нещо във въздуха, което беше различно. Нещо, което хората вдишваха и то проникваше дълбоко в сърцата им и ги изпълваше с щастие. И всичко се дължеше на това, че Радостта вече се беше настанила в малкото магазинче със старомодна работилничка в дъното. Влязла беше с усмивката и веселите пламъчета в очичките на малкото русо момиченце, с най-сините очи на света.

После се поогледа наоколо, мина на зиг заг покрай еднокраките захаросани близалки, овеси се на сребристите им връвчици, повдигна се на пръсти, надничайки през тежките похлупаци на стъклените буркани, пълни с желирани, шоколадови, захаросани, дъвчащи, шарени бонбони, претърколи се в плетената кошница с меки вълнени кълбенца прежда, спъна се от ролките с копринени конци, омота се в снопчета цветни ширити и красиви дантели.

Провря се между шарените копчета и блестящи мъниста, залюля се върху герданчето с цветни топчета, подскочи върху подредените полици на поолющилия се тук-там шкаф, мина покрай побутващите се с раменца и хихикащи под къдравите си бонета бурканчета сладко, прозрачните кутийки с лъскави етикети, пълни със захаросани джиндифилови парченца, сушени стафиди, шоколадови пръчици, парченца натрошен карамел, кристалчета кафява захар и нарязани портокалови корички, нетърпеливи да скочат в тестото за ябълкови щрудели, медени курабийки, сиропирани баклавички, плодови пити, сусамени гевречета и ароматни щолени.

Заслуша се в бълбукащия смях на бутилките и изисканото шушукане на красиво опакованите френски сирена в празничните кошници, завъртя се на кръглата поставка за подправки и замаяна от силните им ухания пропълзя между кутийките, завързани с красиви панделки, пързулна се по ръба на декорираната с дантела свещ, напъха малко цветни аромати от ръчно изработените сапунчета в джоба си и седна да си почине върху навитите на руло весели опаковъчни хартии.

- Колко много хубави неща - помисли си Радостта и доволно поклати малките си краченца. После се плъзна по гладката повърхност на масичката и се загледа в подредените гипсови фигурки, шарените салфетки, картоненените снежинки, джинджифилови къщички, поздравителни картички, стъклени фенери, порцеланови чаши, лавандулови торбички и големи туби боя.

Миришеше на нещо много специално. Още щом влезе тук го усети, но не можеше да се сети какъв беше този аромат. И сега, изеднъж разбра! Миришеше на Очакване!

Всичко тук очакваше магията на предстоящите, най-сгряващи дни от годината. На най-доброто място. Точно тук. В работилничката за чудеса!

Развълнувана, Радостта се преметна няколко пъти на дръжката на порцелановата чаша на цветя и реши, че ще поостане.

Из "Малки приказки за всеки ден", Македонка Шутова