Раждането на една система за продажби

  • Сподели:
Раждането на една система за продажби

Онова, което казват за мен, е вярно.

Аз съм един от онези родени търговци, които могат да продадат лед на ескимос, петрол на арабин, свинско месо на равин или каквото друго се сетите.

Но всъщност кого го е грижа за това?

Имам предвид, че освен ако не искате да ме наемете да продавам някой от вашите продукти, то тогава способността ми да сключвам сделки не е от значение за вас.

Какъвто и да е случаят, това е моята дарба – способността да продавам всичко на всеки в колосални количества – и наистина не мога да кажа дали идва от Бог, или от природата. Това, което мога да кажа – и то с абсолютна сигурност, – е, че не съм единственият човек, роден с нея.

Има още неколцина други, които донякъде приличат на мен.

Причината само донякъде да приличат на мен е свързана с друга моя дарба, далеч по-рядка и по-ценна, която предлага огромни ползи за всеки. Включително и за вас.

Чудите се каква е тази удивителна дарба?

Съвсем просто е – това е способността ми да превърна всяко човешко същество, независимо от възраст, раса, убеждения, цвят на кожата, социалноикономически произход, образование и ниво на търговски умения, почти мигновено в умеещ да сключва сделки преговарящ от световна класа.

Знам, че това твърдение звучи самоуверено, но нека ви го кажа по следния начин: ако бях супергерой, то тогава суперсилата ми щеше да бъде да обучавам търговци и преговарящи и на тази планета да не съществува никой, който да прави това по-добре от мен.

Това прозвуча ужасно, нали?

Мога да си представя какво си мислите в този момент.

Какво самонадеяно копеле! Толкова надут и погълнат от самия себе си! Да хвърлим копелето на вълците!

О, почакайте! Та той вече е вълк, нали?

Всъщност бях вълк някога, но така или иначе, мисля, че е време да се представя официално.

Аз съм Вълка от "Уолстрийт". Помните ли ме? Онзи, когото Леонардо ди Каприо изигра на киноекрана, онзи, който превърна хиляди хлапета, които трудно можеха едновременно да ходят и да дъвчат дъвка, в търговци от световна класа, способни да сключват сделки, използвайки една, както изглежда, магическа система, наречена "Пряка линия"? Онзи, който измъчваше всички обхванати от паника новозеландци в края на филма, защото не можеха да му продадат химикалка по правилния начин? Спомнихте си.

Веднага след "Черния понеделник" поех управлението на малка, незначителна брокерска фирма, наречена Stratton Oakmont, и я преместих в Лонг Айлънд, за да си търся късмета. И точно там, през пролетта на 1988 г., разгадах кода за човешкото влияние и разработих тази наглед магическа система за обучение на търговци и преговарящи.

Името й е Системата на пряката линия или за по-кратко – Пряката линия, система, оказала се толкова могъща, ефективна и лесна за усвояване, че само дни след създаването си донесе огромно богатство и успех на всички, които обучих на нея. В резултат на това хиляди млади мъже и жени започнаха да се стичат в залата за съвещания на Stratton с надеждата да се метнат във влака по благодатната Пряка линия и да предявят претенциите си към Американската мечта.

По-голямата част от тях в най-добрия случай бяха на средно ниво – общо взето, тъжните, забравени потомци на семейства от американската работническа класа. Все хлапета, чиито родители никога не им бяха казвали, че са способни на величие; всякакви вродени признаци на величие у тях са били потискани от самото начало. Докато стигнат до моята заседателна зала, те вече бяха в положение, в което се опитваха просто да оцелеят, а не да преуспеят.

Но в свят, където Пряката линия вече е създадена, нищо от това нямаше значение. Фактори като образование, интелект и вродени търговски умения, бяха просто нещо незначително, което лесно може да бъде преодоляно. Всичко, което трябваше да направите, бе да се появите пред вратата ми, да обещаете да си скъсате задника от работа и аз щях да ви науча на Системата на пряката линия и да ви направя богати...

Из "Пътят на Вълка: Пряка линия на продажби". Откъсът от книгата е предоставен от издателство Locus.

"Пътят на Вълка: Пряка линия на продажби"

Едно от най-разпознаваемите имена в историята на търговията и финансите - Джордан Белфърт, спечелил си прякора "Вълка от "Уолстрийт" и изигран от Леонардо Ди Каприо в хитовия филм на Мартин Скорсезе, най-накрая разкрива най-големите си тайни за широката публика в новата си книга.

Написана в характерния стил на Белфърт, "Пътят на Вълка: Пряка линия на продажби" (изд. Locus) разкрива начините да убедим някого да направи нещо и обучава читателите как да се превърнат в майстори на продажбите, предприемачи и оратори, умеещи да преговарят и да сключват сделки. Това са същите онези съвети, за които посетители на неговите лекции и обучения често плащат до $2000 долара.

Кой е "Вълка от "Уолстрийт"?

Бивш борсов посредник, Джордан Белфърт е консултант на над петдесет компании. Автор е на статии за буквално всички водещи световни издания, вкл. The New York Times, The Wall Street Journal, Los Angeles Times, The Times (London), Herald Tribune, Le Monde, Corriere della Sera, Forbes, BusinessWeek, Paris Match и Rolling Stone.

Двата му автобиографични романа "Вълка от "Уолстрийт" и "Залавянето на Вълка" са преведени на осемнайсет езика и са издадени в над четирийсет държави.