Разликата между любов и увлечение

  • Сподели:
Разликата между  любов и увлечение

Разликата между любовта и увлечението се крие в малките, но простички неща. Това е да се сетиш да завиеш някой, когато му е студено. Да разделиш последната хапка от любимия си десерт. Или да не му звъниш 100 пъти, когато знаеш, че има работа.

Любовта е уважение към личността и личното пространство. Човек, с който тишината е приятна и отговорът на въпроса "Как си?" има значение.

Ето и още няколко неща, които далеч не изчерпват темата.

Времето

"Именно времето, което си изгубил за своята роза, я прави толкова важна" – е казал Екзюпери в "Малкият принц". В днешния не чак толкова поетичен и романтичен свят разшифроваме това като приоритети. И ако някой е важен за нас, все ще намерим време за него. Дори в единствения си свободен ден.

Разбира се "време" не означава да сте като скачени съдове или като дупе и гащи, защото това вече не е любов, а по-скоро взаимна зависимост. А всичко, в което сме прекалено вкопчени, рано или късно си тръгва от живота ни.

Уважението

Карате се с партньора си и веднага бягаш към телефона да се оплачеш. Да, но това не е любовта, а увлечението. Любовта уважава партньора и не иска да смъква авторитета му. Защото ти ще му простиш, но на майка ти, сестра ти и най-добрата ти приятелка ще им отнеме повече време.

Разбира се, винаги може да поискаш съвет. Но има разлика между "Ти какво би направил/а на мое място?" и "Виж колко е смотан!".

Аз-овата и Его-вата комуникация

Предстви си, че всеки път, когато спорите до вас има две градинки. Едната е твоята, другата е неговата. Целта е никой да не влиза в чуждата градинка.

При Его-вата комуникация навлизаме в чуждия двор и започваме да крешим: "Ти си виновен за всичко"; "Ти си идиот". И изпадаме в генерализация: "Ти винаги забравяш нашата годишнина"; "Ти никога не мислиш за мен". Добавяме чувство за вина: "Колко пъти да ти обяснявам едно и също". И оставаме с неудовлетворени очаквания: "Колко неща направих за теб!".

При Аз-овата комуникация си знаем, че само ние сме отговорни за своите чувства и емоции. Не се опитваме словесно да нокаутираме другия. Затова разясняваме: "Аз се чувствам ужасно, когато забравиш нашата годишнина. Бих била много щастлива следващия път да отидем заедно на вечеря в любимия ни ресторант". Така поемаме отговорност за своите чувства и емоции. Не губим себе си в чуждия двор и конкретизираме точно какво искаме.

Енергията

Когато си с човека за теб, усещаш чистота на енергията. Спокоен си, няма излишно напрежение. Изпитваш сигурност и баланс на вашата енергия. Знаеш, че самостоятелно си прекрасен/а, но заедно може да постигнете още повече. И го правите.

Повече от авторката вижте на facebook.com/denitsa.krasimirova21