Рекламните муцуни

  • Сподели:
Рекламните муцуни

Животните в рекламата продават най-добре! В това твърдение е убеден всеки рекламист по света. Днес животните и 3D анимацията продават по-добре от преекспонирания секс, от не винаги подходящото използване на деца в рекламата или от наемането на известни лица.

Колкото и една жива звезда да отговаря на всички изисквания на рекламодателя, тя пак няма да може 100% да покрие неговите изисквания. Ключът е сами да създадете персонаж, носещ в себе си всички качества, които искате потребителят да асоциира с марката. Животните в рекламата могат да бъдат идеалните "говорители" на една търговска марката, защото безпроблемно предават и подчертават нейните качества. Животните се появяват от никъде и за бързо време може да се превърнат в най-успешните образи в една рекламна кампания. Тези животни може да бъдат реални или нарисувани от специалистите по 3D анимация. И в двата случая ефектът е отличен. Аудиторията помни и различава рекламите, които използват животни, като изнесените цифри в това отношение са доста показателни. С над 60% се увеличава познаваемостта на марката, а продажбите нарастват средно с около 10%.

Вписва ли се рекламното лице в профила на целевата аудитория на марката? Това е въпрос от изключително значение, когато се продава на различни типове пазари. Една звезда може да се хареса на една група потребители, но на други пазари може да се провали бързо и да компрометира марката завинаги. Рискът се намалява почти до нула, ако за рекламна звезда се избере не известна личност от света на спорта или шоубизнеса, а забавно и сладко животинче. Така рекламната кампания се харесва от всички - от малките деца и тинейджърите до зрелите хора и пенсионери, от потребителите с различно социално положение и финансови възможности до тези с различна етническа или религиозна принадлежност.

Животните винаги носят една естественост и достъпност, наивност и доброта, откровеност и честност, която се харесва на всички. Никои не би си и помислил, че едно животно може да го излъже, измами или предаде. Ако попаднем на обикновен човек или звезда, който ни казва как да си похарчим парите, то винаги имаме едно на ум и търсим къде е уловката. Едно животно може да блести и със своята елегантност и красота, сила и интелигентност. Истинската пума, тичаща в рекламите на Мercury Cougar е олицетворение на скоростта, изяществото и лукса - все качества, с които компанията иска да се характеризира колата.

Животните комуникират на един разбираем за всеки език, което ги превръща в най-универсалната рекламна метафора, която свири на тънката емоционална струна във всеки един от нас. Най-голямото и безценно предимство на животинските муцуни в рекламата е, че те бързо стават популярни и веднага се отличават от общия еднотипен рекламен поток. Последните изследвания сочат, че почти всички рекламни компании и посланията в тях си приличат като две капки вода и това обърква потребителя, който не може да различи един продукт от друг. Потребителят е толкова объркан, че има нужда от пътеводител или приятел, който да му вдъхне доверие. Животните в рекламата са мечтаният приятел от детство, който безпроблемно ни води в дълбоките води на рекламния свят и ни превежда на разбираме език.

Животните в рекламата се използват още откакто съществува този вид комуникация, но през последните години се наблюдава един истински бум, свързан пряко или косвено със "зелената" мода, акцентираща върху опазване на околната среда, растителния и животински свят. Тази зелена вълна не подмина и рекламната индустрия и маркетинг. Една от първите компании, които трайно наложиха тази модна тенденция, свързана с говоренето на аудиторията чрез образа на животните, е бирата Budweiser и техния незабравим гущер. За никой не е тайна, че днес бирата е един регресивен продукт на световния пазар. Затова Budweiser се постараха да припомнят на хората за отминалите времена, когато и те са били млади, изпивали са по няколко бири и след това са правили лудории. Гущерът, като едно древно същество, символизира точно това - оригинално, нали!

Като цяло животните навлизат масово в рекламата в началото на XX век. Днес тези реклами представят цялото животинско царство в пълния му блясък, но първоначално се е наблягало на най-популярните и близки на хората животни - кучета, котки, коне, добитък.., а по късно към този отбор се добавят все повече, по-нетипични и по-екзотични представители на животинския свят. Не липсват и примери, когато едно животно става лого или запазен знак на цяла една марка. Американската фирма за обувки Hush Puppies в началото на 80-те години на XX век избира добродушния басет за свое рекламно лице и така се превръща в една от най-популярните марки за обувки с света, като много хора започват да слагат знак за равенство между кучетата от породата Басет и марката Hush Puppies.

Големите компании по света, веднъж спрели се на животни в своите рекламни кампании, правят цели серии с тях и почти никога не се ограничават само до една рекламна кампания с тяхно участие. Това може да забележи всеки един от нас, достатъчно е да погледнем само един рекламен блок по телевизията, за да се убедим, че почти 50% от рекламите са с главното участие на някое забавно или много изобретателно животинче. Днес телевизионните реклами представляват най-голямата и достъпна зоологическа градина в света.

Колкото и животните да са универсални рекламни лица, дори те не могат да покрият разнообразните и на моменти капризни изисквания на аудиторията. Тук трябва да отбележим, че животните не са подходящи за рекламни лица на по-консервативни марки. Една сладка животинска муцуна може да предаде ненужна закачливост и лекота, което не е препоръчително, ако искате да вдъхнете респект на своята целева аудитория.

Рекламните муцуни
Yamaha- магарето, символ на Неапол. Агенция 1861 United, Милано, Италия.
Рекламните муцуни
Hyundai Coupe. 0 до 100 км. в час за 8.4 секунди. Агенция Shalmor Avnon Amichay / Y&R, Тел Авив, Израел.
Рекламните муцуни
Camel: Открий повече. Агенция Saatchi & Saatchi, Милано, Италия.
Рекламните муцуни
Yamaha WR250R: Animals. Определено това не е същия пейзаж. Агенция 1861 United, Милано, Италия.
Рекламните муцуни
Животните ни учат как да бъдем хора! Агенция Sra Rushmore United, Мадрид, Испания.
Рекламните муцуни
Ухапване от кафе. Кафеварка Stella. Агенция Lorenzo Marini & Associati, Милано, Италия.
Рекламните муцуни
Ухапване от кафе. Кафеварка Stella. Агенция Lorenzo Marini & Associati, Милано, Италия.
Рекламните муцуни
Биноклите Olympus. Агенция JWT Сидней, Aвстралия.
Рекламните муцуни
Jonsered Lawnmower. Най- ефективната косачка за трева. Агенция Stendahls, Гьотеборг, Швеция.
Рекламните муцуни
Отнесете се сериозно към глобалното затопляне преди да е станало прекалено късно. Агенция Grey Бенджин, Китай.
Рекламните муцуни
Камуфлаж. Jeep. Агенция DDB ЮАР.
Рекламните муцуни
Terna. Енергията пътува дори и под водата. Агенция Leo Burnett, Рим, Италия.
Рекламните муцуни
Сардините на Bell Food Light. Агенция Impact BBDO, Саудитска Арабия.
Рекламните муцуни
Избелваща маска за лице. За по-светло лице! Агенция Diamond Ogilvy, Сеул, Южна Корея.
Рекламните муцуни
Животните не са клоуни. Лига за защита правата на животните в Португалия. Агенция Partners, Лисабон, Португалия.
Рекламните муцуни
Животните не са клоуни. Лига за защита правата на животните в Португалия. Агенция Partners, Лисабон, Португалия.
Рекламните муцуни
Животните не са клоуни. Лига за защита правата на животните в Португалия. Агенция Partners, Лисабон, Португалия.
Рекламните муцуни
Списание Deutsch. Агенция Jung von Matt/Neckar, Германия.
Рекламните муцуни
Списание Deutsch. Агенция Jung von Matt/Neckar, Германия.
Рекламните муцуни
Франция срещу Англия. Отмъщението. Реклама на RATP - официален превозвач на френския национален отбор по ръгби. Агенция Euro RSCG C&O, Франция.