Рустам Набиев - мъжът, който изкачи осемхилядник само с ръце

  • Сподели:
Рустам Набиев - мъжът, който изкачи осемхилядник само с ръце

25-годишният Рустам Набиев от Уфа преживява страшна трагедия, когато казармата, в която служи, се срутва върху тялото му. Той смята тази дата 12 юли 2015 г. за неговия „втори рожден ден". Двадесет и четирима от военнослужещите загиват от инцидента, а Рустам, погребан под развалините цяла нощ, бил спасен. 
Цената, която плаща, е загубата на двата си крака. Въпреки всичко Рустам не се предава.
Днес той играе хокей на лед и пише в блога и в Instagram профила си, където го очакват малко над милион последователи, нетърпеливи да узнаят в какво поредно предизвикателство влиза Рустам.

"Спортувах преди да постъпя в армията, но не професионално, а просто за забавление. Занимавах се с лека атлетика в продължение на шест години и след това с вдигане на тежести още четири години", разказва Рустам пред Russia Beyond.
След трагедията бил поканен да играе хокей на лед с шейни и с охота се съгласява.
„Преди това никога не съм играл и не съм се интересувал от хокея. Дори не знаех правилата, но трябваше да направя нещо след контузията си, а най-важното бе да не стоя затворен вкъщи между четири стени."

Днес хокеят на лед е основната дейност на Рустам, а екипът му участва в различни състезания и често пътува в чужбина на европейски турнири. През 2017 г. отборът му спечели Европейската континентална купа по хокей на лед с шейни, и взеха бронзов медал от шампионата на Русия, както и злато на европейското първенство в Полша и в Malmo Open в Швеция през 2018 г.
Рустам бил много доволен от победата на руския национален отбор по хокей на лед на Олимпийските игри в Пьончан.
„Горд съм, че въпреки санкциите и забраните, нашите спортисти не се предадоха. Напротив, те доказаха, че сме страхотна спортна нация!" 
Рустам казва, че изпълнението на Олимпийските и Параолимпийските игри е неговата крайна цел в живота.

„Основният фокус на моя блог е да докажа, че независимо от ситуацията, в която се намирате, можете да преодолеете и промените нещата към по-добро. Искам да докажа, че увреждането не е затвор, а по-скоро нова страница в нов живот със собствени приключения."
С видеоклиповете си Рустам се опитва да развесели хората. 
„Животът е красив, каквото и да се случи. Винаги казвам на читателите си, че човек не трябва да се оплаква и да си губи живота напразно. 24-те момчета, загинали при срутването на казармата, щяха да са щастливи да бъдат на ваше или мое място. Но те са вече заровени в земята. Вярвам, че това е добра причина да не се отказваме."

Много последователи казват, че Рустам ги вдъхновява.
„Получавам писма, в които хората споделят, че съм ги спрял да направят най-тежката грешка в живота си - да се самоубият. Много е приятно да знам, че моят пример помага на другите да не се отказват! Само това си струва да оцелееш и да се бориш!"

Последователите питат Рустам за ежедневието му. Той показва разни приспособления из апартамента си - например специални уреди, които му помагат да си вземе душ. Освен това Рустам обикаля из Уфа и проверява доколко градът е съобразен с нуждите на хората с увреждания. 

Един от най-силните източници на вдъхновение в живота на Рустам, е съпругата му Индира. 
„Мога да говоря непрекъснато за жена си, тя е страхотна! Тя ме спаси и ме издърпа през тази трагедия! По това време с нея вече се срещахме от пет години и тя остана с мен. Не се поколеба да ме приеме с увреждането ми."
Първоначално се е страхувал, че има вероятност Индира да го напусне. След като се събудил от комата и речта му се възвърнала, той ù казал, че ако иска, може да си тръгне. Давал ù свобода.
„Но Индира отговори, че независимо дали имам крака или не, тя ме обича много и никога няма да ме напусне. След тези думи жена ми се превърна в най-силната ми опора и мотивация да се боря за живота и бъдещето си. Всичко, което съм постигнал досега, е благодарение на нея!"

Рустам казва, че Индира го е спасила. Тя винаги е била до него и се е грижила да се чувства добре, включително и подавайки му храна с лъжица, докато е лежал в интензивното отделение.
"Подкрепата на най-близките хора е много важна в такива ситуации. Казвам на всички, че човек е способен да постигне доста неща, но когато другите му вярват, той е способен да постигне невъзможното. Индира вярваше в мен, вярваше, че мога да се измъкна и да преодолея своите съмнения, страховете и цялата си болка. Нейната подкрепа и вяра ми дадоха крила."

От безусловната си любов Рустам и Индира имат две дъщери.

Този велик мъж, Набиев, вече е първият човек в света, изкачил осемхилядник (8163 м.) само с ръце. За да достигне върха на планината Манаслу са му били нужни 34 дни и впечатляващите над 105 000 крачки с ръце! Манаслу е осмият по височина връх в света. Намира се в Хималаите на територията на Непал.{GALLERY}
 
"Написах нова страница в съвременния алпинизъм!", казва този уникален човек.

Ние му пожелаваме здрав и силен дух, за да покорява още много върхове, защото хора като Рустам пишат историята на вдъхновяващите примери!

Рустам Набиев - мъжът, който изкачи осемхилядник само с ръце
фото кредит: Instagram@rustam_nabiev92
Рустам Набиев - мъжът, който изкачи осемхилядник само с ръце

Рустам заедно със съпругата си Индира и двете им дъщери.

Рустам Набиев - мъжът, който изкачи осемхилядник само с ръце
Фото кредит:Instagram@rustam_nabiev92
Рустам Набиев - мъжът, който изкачи осемхилядник само с ръце
Фото кредит:Instagram@rustam_nabiev92
Рустам Набиев - мъжът, който изкачи осемхилядник само с ръце
Фото кредит:Instagram@rustam_nabiev92
Рустам Набиев - мъжът, който изкачи осемхилядник само с ръце
Фото кредит:Instagram@rustam_nabiev92