Съвети, които да направят четенето по време на път по-приятно

  • Сподели:
Съвети, които да направят четенето по време на път по-приятно

От малки ни учат, че да четем в движещо се превозно средство е вредно. Очите се натоварват излишно, а това може да доведе например до главоболие. Въпреки това пътуване без книга в ръка е истинска мъка.

Затова ето няколко съвета от Краси Проданов как да преодолеем неприятния ефект. С други думи, и книгата да е прочетена, и ние да сме във форма :)

Поклащайте глава

При пътуване е съвсем естествено лекичко да се полюляваме – изисква го движението на транспортното средство. Само че когато се зачетем, ние фиксираме главата си в неподвижна точка. Това започва да дестабилизира вестибуларния ни апарат. Колкото по-дълго четем, толкова повече излиза от функция той. Затова и после неприятно всичко ни се замазва и слива.

Решението може да е простичко. Когато четете по време на дълъг път, на всеки няколко страници раздвижвайте добре главата. Завъртете я десетина пъти на всички страни, така че да се отпуснат и мускулите на врата. Заедно с това дишайте дълбоко. От време на време оставяйте и книгата за минутка встрани.

Прикривайте очите си

Вибрациите в колата, влака или самолета се отразяват лошо на зрението ни тогава, когато четем. Знаете как подскачат редовете – в опита си да ги укроти, окото пренапряга мускулите, които поддържат положението на очната ябълка.

Ефективно решение се оказва един простичък жест. На всеки четвърт час оставете за малко книгата и разтъркайте енергично длани. После ги положете върху очите и задръжте поне половин минута. Това ще ги успокои!

Може да направите и лесна гимнастика с тях. Погледнете колкото може повече нагоре, после вляво и вдясно, също и надолу, без да движите глава. Повторете няколко пъти и ще се почувствате значително по-добре.

Мигайте енергично

Характерни за четящите хора са дългите периоди, в които очите се концентрират върху четивото. Като добавим допълнителното напрежение от пътуването, ето ситуация, която предизвиква в тялото ни стрес.

Истината е, че мигането помага на мозъка да си почине за един невероятно кратък момент. Няма по-хубава практика от това да мигаме бързо, когато почувстваме, че клепачите ни натежават, а главата ни е някак издута. Така че започне ли четенето да ви уморява, а книгата е все така интересна, просто мигайте. За десет секунди ще се почувствате освежени.

Избягвайте странични дразнители

Окото се уморява много повече, когато едновременно се опитваме да следим пътя и да четем. Непрекъснатото префокусиране го натоварва изключително много. Затова по-добре редувайте периоди – четете страница или две, после погледайте навън. Сменящият се пейзаж има свойството да ни успокоява и така дори осмисляме по-дълбоко прочетеното. А книгата, разтворена на път, помним дълго.

Източник: lira.bg