Съвети за безпроблемно прекарване на времето в снега и студа

  • Сподели:
Съвети за безпроблемно прекарване на времето в снега и студа

Имате ли чувството, че напоследък зимата и изобщо прогнозата за времето станаха новина? Имате ли чувството, че отвсякъде ви говорят така, все едно днес ще вали сняг за първи път? Малко повече студ и вече имаме национално бедствие.

Вероятно помните, че в близкото минало снегът и времето всъщност бяха доста по сурови, но ТВ не се бе заела с тях да запълва времето си, слава Богу.

Каквато и да е зимната обстановка навън, това не е повод за паника. Просто трябва да сме подготвени и по възможност да следим прогнозата по интернет, вместо да слушаме трагикомичните словоизлияния на поредния драматичен синоптик.

В следващите редове сме ви подготвили някои съвети (не тези като за олигофрени, които ни повтарят от малкия екран), да се справите с типичните за студеното време проблеми и да направите живота си малко по-лесен и по-приятен.

И не, не става въпрос за оцеляване! Става въпрос за по-добро преживяване на прекрасните зимни дни.

Как да не измръзнем, когато сме навън

Ако се налага да се срещнете лице в лице със зимните студове и ветрове, вижте как да минимизирате вероятните последици от студа.

1. Ако ще прекарате дълго време на открито оставете металните украшения вкъщи. Обеците, пръстените и гривните охлаждат тялото ни. Пръстените пречат и на нормалното кръвообращение. По същите причини очилата с метална рамка е добре да заменим с с изцяло пластмасови очила или лещи.

2. Преди да излезете не пийте алкохол и не пушете. В състояние на опиянение е трудно да осъзнаете дали ви е студено или не, а пушенето води до нарушаване на циркулацията на кръвта.

3. Преди да излезете хапнете добре. Колкото по-калорична е храната, толкова по-бавно ще замръзнете. А да пиете горещ чай или кафе, преди да излезете навън не е добра идея. Отложете го за момента, в който се приберете у дома.

4. Излизайки от вкъщи останете няколко минути във входа. Обикновено там е по-студено от вкъщи и по-топло, отколкото навън. Така ще помогнете на организма постепенно да се адаптира към студа. Тук е момента да сложите ръкавиците, така ръцете ви наистина няма да замръзнат дълго време.

5. Не носете тесни обувки. Те трябва да са ви точни по размер или малко по-големи. Избирайте зимните си обувки така, че да има място за дебел чорап.

6. Ако е възможно се старайте да се скриете от вятъра, като задължително прикривате лицето си. Не крийте устата и носа под шала, тъй като се събира влага, която охлажда постъпващия въздух. В крайна сметка това може да доведе до простуда или замръзване.

7. Следете за цвета на кожата. Ако някой участък започне да бледнее, бързо отидете на топло място, може би започвате да измръзвате.

8. Старайте се да дишате с носа. Вдишването и издишването трябва да е равномерно и не много дълбоко, може да го правите в такт с крачките.

9. В момента, в който почувствате, че замръзвате, веднага влезте в помещение, всичко, което ви се изпречи на пътя. Най-важното в този момент е да се стоплите. 5-10 минути на топло са достатъчни.

Какво да правим, ако измръзнем?

Кожата избледнява, появява се парене, а след това чувствителността се понижава докато не спрете да усещате нищо = измръзване. Народните рецепти от типа на разтриване със спирт няма да помогнат, дори могат да са опасни.

1. В никакъв случай не разтривайте замръзналия участък. Никакви разтривки със сняг! Огромен е рискът да надраскате кожата и да попадне инфекция.

2. Разтриването със спирт и олио също нямат никакъв смисъл. Спиртът има загряващ ефект, който при измръзване не е необходим.

3. Трябва да се сгряваме постепенно. Ако веднага сложим ръката си под горещата вода само ще навредим на и без това измъчената кожа. Започнете с хладка вода и постепенно увеличавайте градусите, без да стигате до гореща.

4. Сложете върху пострадалото място плътен, но не стегнат компрес. Той ще осигури достатъчно ниво на топлина и ще защити от попадането на инфекция.

5. Сгрейте не само измръзналия участък, но и цялото тяло. Най-лесния начин е да се завиете в одеало и да изпиете няколко чашки топъл сладък чай.

6. Не допускайте увреденият участък отново да измръзне. Последствията от вторично измръзване могат да бъдат много по-сериозни.

Още една специфична опасност – ледът.

Можете да избегнете синините и по-сериозните травми, ако знаете, какво да правите със заледените повърхности.

Първа стъпка към победата – добрите обувки

Релефната подметка и отсъствието на токче значително понижават риска от падане. Ако токчето е прекалено гладко залепете върху носа на обувката и токчето неголеми парчета груб материал.

Важен момент – техниката на ходене

Обикновено нашите стъпала докосват повърхността под ъгъл, но по заледени повърхности се старайте стъпалата ви да са паралелно разположени, като напълно настъпвате подметката. Положението на тялото ще е много по-устойчиво.

По-добре вървете по края на тротоара - там обикновено не е толкова хлъзгаво, както в центъра на пътя.

Съвети за шофьори

Удобството да притежаваш личен автомобил се оценява най-много през студените месеци от годината. За да не замръзват чистачките сложете между тях и стъклото парче картон. Не изглежда елегантно, но е удобно. А и вече сте го виждали!

1. Ако е възможно паркирайте колата с предницата на изток.

2. Сутрешното слънце ще разтопи натрупалия през нощта сняг и ще сгрее салона на автомобила, макар и малко.

3. За да не чистите дълго и мъчително леда от стъклата ги обработете със специална смес: 1 част вода и 3 части качествен оцет.

4. Готварска сол – премахва леда от стъклото предотвратява неговата по нататъшна поява. Сложете сол в носна кърпа и натъркайте стъклата.

5. Махнете леда и като изключите двигателя, оставете за 5-10 минути всички врати отворени, за да може влагата и топлината да напуснат салона.

6. За да не замръзват ключалките на автомобила пръснете малко WD-40 в тях. Да отворите замръзналата вече ключалка ще помогне и медицински спирт.

7. От боксуване на колата върху леда ще ви спаси пясък за котешка тоалетна. Ако сипете малко под гумите ще си осигурите необходимото сцепление.

8. За всеки случай дръжте в жапката чифт чорапи. Ще можете да се сгреете, ако намокрите краката си или измръзнете.

Не на болестите през зимата

Зимата е много по-лесно да настинем. Веднъж излезли навън без шапка или измокрили краката си и на следващия ден се появяват характерните симптоми. Да не се разболеете до пролетта е напълно постижима задача, ако се постараете.

1. Сън

Недостатъкът на сън влияе пагубно на вашето самочувствие, тикайки ви в прегръдките на грипа. Постарайте се да спите по 8 часа на ден, това е най-лесният начин да се защитите от болести.

2. Движение

Студът и снегът не са повод да се завием в одеяло и да си играем на тюлен. Всяка сутрин задължително правете упражнения, дори само 10 минути физическо натоварване помага да останем в тонус.

3. Правилно хранене

В режима ви на хранене трябва да влизат фибри, белтъци и витамини.

Зеле, чушки, моркови, пилешки бульон, чай от шипка – това са най-добрите ви приятели за следващите 3-4 месеца. Те ще ви помогнат да укрепите имунитета и да подготвите организма си за среща с инфекцията.

4. Имунизация

Ако често боледувате или на работното място общувате с голямо количество хора си направете ваксина своевременно. Логичен, но много пренебрегван съвет.

5. Проветрявайте помещението по-често

Ако на работното място сте няколко колеги в едно помещение периодичното проветряване ще ви спаси от заразяване.

6. Мийте ръцете си

Този прост ритуал помага в пъти да понижите вероятността от инфекция.

Следва продължение, в което ще ви предложим още полезни съвети като:

• Домашни средства за простуда
• Правила за загряване
• Грижа за кожата и косата през зимата
• Зимни хакове за дома

Автор: Христо Стоянов за lifehack.bg