Сградите имат памет

  • Сподели:
Сградите имат памет

Историята на София обхваща няколко хилядолетия от Античността до наши дни, през голяма част от които градът е стопански, културен и политически център.

Одухотворен от стремежа към независимо образование и култура, периодът на българското възраждане продължава няколко столетия, чиито копнежи са живи и до днес, овековечени в архитектурното наследство.

Сгради, които приканват всеки минувач да плъзне любопитен поглед по внушителните им фасади, все още носещи енергията на нестихващия устрем към просвета и интелектуална независимост. Десетки разпознаваеми архитектурни паметници на културата и днес прегръщат посетителите си, споделяйки паметните си моменти.

Емблематична за Стара София сграда, продължава историята си в спираловидното движение на времето. Само преди век носила романтичното френско име "Жермандре", собственост на знатната фамилия Арие - богати индустриалци, развиващи благотворителна дейност и щедро подпомагащи българската култура.

Днес сградата е сред добрите примери за рекреция на недвижимото културно наследство, като е запазена автентичността на историческа фасада на фабриката на братя Арие, но интериорно обновена в съвременен стил, отговарящ на бизнес и културните изисквания на новото време.

Следвайки паметта на сградата, в която се помещава, Център за образование и култура "Проджект Лаб" оживява като средище на културата. Подпомага развитието на науката и изкуствота, като предоставя своите пространства за безвъзмездно ползване на всеки, който иска да покаже талант, знания, умения и произведения.

Последвайте "Проджект Лаб", за да научите повече за каузите и събитията, случващи се там: facebook.com/projectlab.bg / facebook.com/ProjectCafe