Шест съвета за любовта от живия живот

  • Сподели:
Шест съвета за любовта от живия живот

Доста често се държим като пасивни наблюдатели на живота си, на връзките си. Отгоре на това сме твърде горделиви, за да си признаем, че бъркаме някъде и твърде критични спрямо чуждите грешки. Но нека забавим темпото, да си представим как кадъра на битието забавя своя ритъм и картината става по-ясна.

През годините си създадох една кратка "компилация" от съвети за любовта (приложени успешно), на базата на видяното, чутото, разбраното. Ето я и нея:

1. "Малките камъни обръщат каруцата".

Чух тази реплика от свой приятел в една прекрасна къща в гората, където се опитвах да въведа режим на бирата за своята половинка… и съответно да разваля купона. Той ме дръпна на страна и много бавно ми обясни, че обичта не е даденост и лесно можеш да я убиеш с дребнавости. Удар с мокър парцал! Казвам ви - събудих се!

2. "Любовта е дълготърпелива".

Кръщенето ми се състоя в съзнателна възраст и трябваше да чета откъс от Библията. Свещеникът ме накара да повторя няколко пъти, че любовта е дълготърпелива: "И запомни, любовта е…" И запомних. Наистина.

3. "Никога и пред никого не злепоставяй своята половинка".

Огромно е значението на уважението в една връзка, на дискретността. На всеки се е случвало, вероятно не греша, да нахока пред компания половинката си. Дали ни е било приятно, когато родителите ни са ни се карали пред други хора? Помните ли чувството на неудобство, унижение? Не го забравяйте!

4. "Гордостта няма място до любовта".

Много пъти ми се е случвало да стана свидетел на раздяла, предизвикана от нечия неспособност да признае вината си. Егото няма да ни топли, когато падне сняг, няма да ни прегърне, когато ни е тъжно, егото ще ни донесе единствено самота. Струва ли си да си горд и сам?

5. "Трябва да уважаваш миналото на човека до себе си, не трябва да го ревнуваш от него, още по-малко да го упрекваш".

Имаме своите истории, хора, с които сме били и сме обичали. Всички те са ни довели до сегашния партньор по един или друг начин (съдба или проста математика). Нека се радваме на сегашния момент, той наистина е всичко, което имаме.

6. "Истината е най-важното в отношенията".

Краката на лъжата наистина са къси, освен това са и кални, и… е, не ухаят особено добре. Няма благородна лъжа, има страх!

Снимка: Личен архив на автора