Справяне с тревожността и депресията чрез неврогенезис и невропластичност

  • Сподели:
Справяне с тревожността и депресията чрез неврогенезис и невропластичност

Най-важното съвременно откритие в неврологията e фактът, че невропластичността - способността на мозъка да се променя и неврогенезиса - появата на нови нервни клетки - неврони, продължават през целия живот.

Неврогенезисът и невропластичността помагат за преодоляването на негативни състояния като стреса, тревожността и депресията. Когато научаваме нови модели на мислене и на поведение, появилите се неврони създават нови връзки (невронни пътеки). Така предишната "схема" и процесът на негативното състояние биват прекъснати и променени. На тяхно място човек създава нов начин на функциониране и нови невронни пътеки.

При стреса и депресията нивото на неврогенезис е намалено. Антидепресантите, физическите упражнения, подходящите храни и различните мисловни и поведенчески навици помагат за появата на нови неврони и стресовата реакция и симптомите на депресията отшумяват.

Изследвания показват, че повишаването на неврогенезиса помага за преодоляване на депресията. А чрез невропластичността вие буквално пренавързвате своя мозък, а оттам и реакциите на нервната и имунната системи.

Как сами да предизвиквате и стимулирате неврогенезиса и невропластичността

Ако разглеждаме ежедневните преживявания като входяща информация, а мислите и действията като изходяща – се образува кръгова обратна връзка. Токсичните преживявания оформят мозъка доста по-различно от здравословните.

Невронауката и генетиката показват, че кръговата обратна връзка, обединяваща съзнанието и тялото, се повлиява значително от входящата информация, обработвана от мозъка, дори до нивото на ДНК.

Ето някои от октритията, позволяващи да използвате невропластичността:

1. Мозъкът ви постоянно се обновява;

2. Мозъкът ви може да лекува травми от миналото;

3. Всеки ден преживяванията променят мозъка;

4. Входящата информация, постъпваща в мозъка, предизвиква образуването на нови невронни пътеки;

5. Колкото по-здравословна и полезна е входящата информация, толкова по-добре ще функционира мозъка ви, а оттам и целият ви организъм;

6. Може да се тренирате да бъдете по-щастливи и по-способни (повишаване на паметта, интелигентността, удовлетворението). Както и интелигентността, така и щастието не са нещо фиксирано.

Средностатистически човек мисли през деня си 50 000 мисли и около 70% от тях са негативни. А това създава невронни пътеки, които може да не са полезни. Това фокусиране върху негативното е имало важна роля за оцеляването на прадедите ни, но в съвременния свят не е толкова продуктивно.

Един от методите е да наблюдавате мислите си и да ги променяте или приемате.

Важно: Понякога негативните мисли (или негативните състояния - напрежение, тревога, паника) се появяват често, защото когато се появяват, предизвикват емоционална реакция.

Емоционалната реакция "кара" мозъка ви да възприеме тези мисли като нещо важно и затова решава по-често да ги "пуска". Затова приемането им може да неутрализира емоционалната реакция и така мозъкът ви да разбере, че те не са важни за вас и няма защо да ги "върти" толкова често.

Променете мисловния си фокус чрез тези лесни стъпки:

1. По всяко време откривайте малките хубави и добри неща, които ви съпътстват;

2. Отдайте се на това позитивно преживяване, позволете си да го почувствате и запазете спомена за него със себе си.

Да тренирате мозъка си да работи така, че да се чувствате добре, е почти същото като да тренирате мускулите си.

Ето още насоки за изграждане на една по-полезна нагласа и увеличаване на удовлетворението:

1. Отбележете 3 неща, за които сте благодарни;

2. Изпратете позитивно и мило съобщение на някой;

3. Наблюдавайте дишането си за 2 минути;

4. Правете физически упражнения 10 минути;

5. Запишете най-смисленото си преживяване за последните 24 часа.

Също така всички дейности, стимулиращи мозъка, помагат за стимулирането на неврогенезиса и невропластичността и прекъсването на негативните и неполезните невронни пътеки: ученето на нов език, четене, играене на шах, свирене на музикален инструмент, занимания с изкуство, мисленето и правенето на нови и нестандартни неща (дори абсурдни) и др.

Използването на неврогенезиса и невропластичността е умение, което се развива и усъвършенства. И също като карането на колело, веднъж като го научите, няма да може да го забравите изцяло.

Още интересни статии на автора може да откриете в неговия блог

Снимка: mindbodycoach.org