Става по-леко, ако осъзнаеш тези пет истини за живота

  • Сподели:
Става по-леко, ако осъзнаеш тези пет истини за живота

Всички ние се раждаме с необременено съзнание, вярващи, че цари единствено красота, любов и доброта на този свят, че всичко идва наготово, без усилие. Не искаме да разберем, че светът не е само бял, а по-скоро сив. Но рано или късно срещаме болката, тъгата, гнева и ни се налага да погледнем истината.

За себе си съм разбрала по трудния начин 5 нелеки истини за живота. Интересното е, че след като ги осъзнаеш, става по-леко. Аз ги приемам като "правилата на играта" – ако ги знаеш добре и се съобразяваш с тях, в крайна сметка ще победиш.

Какви са 5-те трудни истини за живота?

1. Смисленият, щастлив живот се изгражда с усилие

Повечето хора чакат цял живот "щастието" да ги открие. Те правят едни и същи неща всеки ден, въпреки че тези неща не им допадат, вярвайки, че ще дойде денят, в който слънцето ще изгрее завинаги и всичко ще се подреди. Всъщност щастието е въпрос на избор – често труден и изискващ кураж. Ние сами трябва да поемем отговорност за животите си, да решим какво искаме и да действаме. Единствено ние имаме силата да изградим и сбъднем мечтите си.

2. Оплакването е за загубеняците

Всички познаваме "мрънкащи" хора. Ужасно досадни са, нали? Те никога не са доволни от сегашното си положение, винаги искат нещо друго или нещо повече и вечно обвиняват другите. На тези хора бих им казала: НИКОЙ НЕ ВИ ДЪЛЖИ НИЩО! Затова спрете да изисквате от околните да ви направят щастливи или да ви дадат онова, което твърдите, че ви липсва и че е "жизнено важно" за вас. Вземете се в ръце и си го набавете сами.

3. Малките неща са големите неща

Много често сами си забраняваме да бъдем спонтанни. Не си позволяваме да спрем и да се порадваме на дъжда, да помиришем роза, да направим комплимент, а всъщност точно тези дреболии биха се преборили със стреса и негативизма, биха повдигали настроението ни през целия ден. Или друго, което правим, е да очакваме велики мигове на слава, спиращи дъха моменти, а те все не идват и ние се питаме защо. Запомнете, че детайлите превръщат картината в шедьовър.

4. Любовта никога не е перфектна

Когато ни попитат как си представяме любовта в собствения си живот, хората често описваме следната картина (особено жените, защото сме по-склонни да идеализираме): как откриваме перфектния партньор, как всичко върви по мед и масло, представяме си романтични изненади, целувки на лунна светлина и така…  заживяваме щастливо завинаги. Пълна илюзия. Перфектни хора не съществуват. Хубавите моменти в една връзка винаги се редуват с по-трудни периоди, в които можем да се караме или да сме по-хладни един с друг.

Каква тогава е разликата между отношенията, които се разпадат, и тези, които издържат цял живот?

В това, че двамата души се приемат такива, каквито са. Често си прощават. Не спират да се развиват един друг. Не забравят, че милите жестове, изненадите, спонтанните целувки и като цяло дребните неща от горната точка са онова, което поддържа пламъка на любовта жив.

5. И това ще мине

Тази фраза обикновено използваме в трудните си моменти, успокоявайки се, че рано или късно отново ще бъдем добре и щастливи. Но тя е толкова вярна и когато става дума за хубавите периоди. Децата ви няма да останат малки, а ще пораснат и ще изградят свой дом. Някои от приятелите ви няма да са вечно до вас – с едни ще изгубите връзка, други ще се преместят далеч. Някои от близките ви и роднините ще си отидат преди вас. Затова сега е моментът да ги оценим – хората в живота ни са наистина много важни. Обадете им се, благодарете им, прекарвайте повече време с тях.

Същото важи и за работата, бизнеса, успехите ви, здравето – в момента ги имате и им се радвате, но утре може да смените работата или пък бизнесът ви да срещне трудности. Бъдете благодарни!