Страх от обвързване и как да се преборим с него

  • Сподели:
Страх от обвързване и как да се преборим с него

Страхът от обвързване е вид фобия, разпространена както при мъжете, така и при жените.

Това е страх от интимност, близост както и от споделяне на чувства, дом и общи мечти. Страхът от обвързване може да бъде разположен на няколко нива и да обхване различни сфери на нашия живот – нашата емоционалност, сексуалност и социални контакти.

Страхът от обвързане обикновено е следствена причина от някакво минало събитие, което е породило силно притеснение и тревога в нас, то може да е било пряко свързано с липса на внимание и любов от нашите родители, както и отказ от комуникация на хората, с които сме живели дълги години.

В повечето случаи хората, които страдат от тази фобия са я отключили, посредством някакви неприятни емоционални сътресения и липси.

Страхът от обвързване в днешно време е често срещана фобия, с която трудно се справят голяма част от хората, които са обхванати от този неприятен страх. Тези хора са силно притеснени от възможността да бъдат с някого на по-различно ниво, а именно да живеят с него, да имат по-сериозни отношения и да изградят общо бъдеще - само при мисълта за нещо подобно, обикновено хората страдащи от тази фобия, започват да изпитват силен стрес, недостиг на въздух, изпотяване и предпочитат да избягат от ситуацията, да останат насаме със себе си и плашещите мисли.

Този страх при повечето хора съсипва възможността да изпитат истинско щастие, както и чувства на подкрепа, любов и нежност, просто защото се страхуват да отворят душата и сърцето си за друг човек.

Най-вероятно още в ранна детска възраст им е било показано по някакъв начин, че любовта не съществува или пък, че е болезнено и неприятно чувство, което само по себе си носи много болка и хаос. Точно затова хората, които изпитват страх от обвързване предпочитат да запазят дистанция и да изградят живот на отшелници, без възможността да създадат семейство и да се радват на поколение.

Този страх  е обвързан и с бягството от реалността, а именно човек изпитващ страх от обвързване е неспособен да ангажира вниманието си с проблемите и чувствата на другите, защото се е заключил емоционално към външния свят, а единственото възможно решение, което ще го отърве от този страх е просто да се сблъска с него и да разбере, че в действителност няма нищо страшно в това да допуснеш някого близко до себе си, да обичаш и да бъдеш обичан – напротив, това е едно от най-прекрасните и вълшебни чувства, което може да изпита всеки жив човек на тази земя, а най-страшното е когато се заключим за тях и си въобразим, че животът ни ще бъде значително по-съвършен, ако го живеем сами в мисловния затвор, който ежедневно сме си изграждали.

Всеки човек, който изпитва подобен страх, трябва да се опита да се пребори с него и да разбере, че това е просто лоша игра на мозъка или нелеп спомен, който трябва да изчисти от своето съзнание и да започне от начало.

Но този път да предприеме различен подход, ако иска да бъде щастлив и той е - да се заобиколи от голяма група хора и никога да не се страхува да приема и раздава любов, защото всъщност в това се крие и смисъла на живота.

Този човек трябва да приеме реално ситуацията и да се отърси от страховете си, защото любовта и обвързването не винаги са гаранция за щастие, често пъти ние не получаваме, това което искаме, но въпреки това силата на човек се крие в това - никога да не се отказва в търсенето на сродна душа.

Дори когато е имал неприятни опити, трябва да повярва, че рано или късно ще срещне човека, който ще промени коренно живота му и ще превърне мечтите му в реалност, а дотогава просто не трябва да спира да опитва, вместо да се затваря в себе си, докато в един момент не разбере, че животът му е приключил, без да е успял да постигне нищо съществено в него.