Стратегия за вземане на решения

  • Сподели:
Стратегия за вземане на решения

Начинът, по който хората вземат решение, до голяма степен зависи от техния характер и темперамент. Заслуга има и възпитанието им – доколко мама и татко са били склонни да оставят малкия човек сам да избира дали е гладен, изпитва студ, дали иска да спи или да си играе.

Част от родителите са толкова вманиачени да направят "правилното" нещо за детето си или да го предпазят, че не му дават никаква възможност да решава само. То пораства неуверено и дотолкова е свикнало другите да му казват какво да прави и кое е добро за него, че не познава собствените си нужди.

Ще ви предложа няколко стратегии, чрез които да подпомогнете себе си в изясняване на това какви са вашите нужди и как бихте могли да ги задоволите.

1. Нарисувай идеалната картинка 

Ако имаш вълшебна пръчка и можеш с едно махване с нея да подредиш това, за което трябва да вземеш решение, по перфектен начин, как щеше да изглежда резултатът? Едва когато знаеш, къде точно би искал да стигнеш, можеш да прецениш откъде да минеш и какъв транспорт да ползваш, нали така? В противен случай просто ще се луташ из града.

Същото е и в живота. Понякога хората си фантазират, че искат да създадат дом и семейство, срещат потенциален партньор и ги обзема паника. Едва тогава разбират, че личната им свобода е много по-важна за тях от споделеността с другия, че предпочитат в момента да пътуват и да се доказват в работата пред това да гледат дете. Може би си мислят, че вече е редно да се установят, да заприличат на другите, но това не е истинското желание на сърцето им.

2. Определи приоритетите си в конкретна сфера

Напиши какво е най-ценно за теб в сферата, за която трябва да вземеш решение. Ако ще се преориентираш професионално, изреди какво искаш да получаваш от работата си и как искаш да се чувстваш. После подреди твоите ценности по важност. Например: искам да имам свобода в работата си, твърд, постоянен доход, фиксирано работно време, възможност за развитие, да се чувствам удовлетворен и т.н.

Оглеждаш списъка и разбираш например, че да имаш фиксирано работно време и да печелиш добре е най-важно за теб. Това означава, че вероятно само си фантазирал, че искаш да започнеш собствен бизнес. Всъщност нямаш готовност да инвестираш много време в развитието му, нито си настроен да излезеш от зоната на комфорт по отношение на финансовата стабилност да получаваш заплата на определена дата.

3. Задай си въпроса от какво всъщност имаш нужда и бъди честен със себе си, когато отговаряш

Това конкретната ти нужда ли е или маскира друго желание? Примерно можеш да смяташ, че сексът ти е много важен, но, когато помислиш сериозно и анализираш усещанията си, да се окаже, че търсиш близост и сексът е просто начин да я получиш. Или пък имаш неудържим апетит за сладки неща, когато си под стрес. Не си гладен, но не можеш да се спреш. Всъщност не калории е това, което ти трябва, а добър стрес мениджмънт или почивка.

4. Формиране на фокусна точка

Направи си таблица от 5 графи. В първата пишеш сферите в твоя живот. Другите графи са – "отговаря", "не отговаря", "идеален стандарт", "план за действие". Изреждаш сферите, които са важни за теб, например: работа, пари, секс, партньорство, здраве, визия, социални контакти, пътувания, личностно развитие и т.н.

Тези, които отговарят на твоя критерий, отбелязваш в графа "отговаря". За останалите попълваш другите три графи. Ще дам пример с визията, защото там нещата са доста конкретни. Идеалният стандарт може да е да съм с 5 кг по-слаба, с нова прическа и с хубав маникюр.

Планът за действие е: 1. В понеделник посещавам диетолог, с който изработваме подходящ хранителен режим; 2. Всяка сутрин ставам с половин час по-рано и бягам в парка. 3. Записвам си в сряда час за фризьор. 4. В четвъртък след работа отивам на ноктопластика. 5. В събота почиствам от гардероба си всички дрехи, които не ми стоят добре.

Напиши подобни стъпки за всички сфери, които не отговарят на твоя критерий. Започни да работиш първо за сферата, която ти е приоритетна в момента. Ако се затрудняваш да я определиш, приложи стъпка 1.

5. Позволи на интуицията ти да те води

Понякога не можем да вземем решение, защото се опитваме да го направим чрез рациото. Не забравяйте, че подсъзнанието ни е част от нас и в него има опитност, до която ние нямаме съзнателен достъп. За да се възползвате от нейното напътствие е нужно да си дадете време не да мислите за възможните изходи от ситуацията, а да усетите решението.

Желая ви успех и вярвам, че всичко в живота ни се случва в точното време и по най-добрия начин.