Св. Йоан Кръстител - най-суровият със самия себе си човек

  • Сподели:
Св. Йоан Кръстител - най-суровият със самия себе си човек

Днес почитаме най-суровия със самия себе си човек в историята на нашето спасение.

Св. Йоан Кръстител засрамва всички със строгия си пост. И той е човек като нас, но ние, при днешните безброй благини пак не можем да постим, като се оправдаваме с една или друга причина…

Св. Йоан е суров със самия себе си и заради това може да си позволи да казва суровата истина на другите: "…рожби ехиднини! Кой ви подсказа да бягате от бъдещия гняв? Сторете, прочее, плод достоен за покаяние ".

Така отеква неговият вик на брега на река Йордан, и този вик не подминава никого. Накрая дори каза на Ирод: "Не ти прилича да имаш жената на брат си". Думи, които накарали жената до Ирод – Иродиада, да го намрази. А всички знаем, че кулминацията на нейната омраза завършила със заповед да се отсече главата на Йоан.

Но не само онези, тогавашните, му отсякоха главата, а ние всички вкупом я отсякохме, защото и ние реагираме по същия начин, когато ни се каже истина, която не ни изнася. Добрички сме само ако се отнасят добре с нас и чуваме по свой адрес приятни думи.

Но ако престанат да ни хвалят, добротата ни магически се изпарява. И нека си го кажем ясно – това е знак, че благостта ни не е истинска, а само се преструваме. Когато обаче някой ни ядоса, тогава показваме истинското си лице. Затова всички ние отсякохме главата на св. Йоан Кръстител…

Но знаете, че Господ казал на Сатаната: "…обърна ли внимание върху Моя раб Иова? Защото няма на земята такъв като него: човек непорочен, справедлив, богобоязлив и отбягващ злото" (Йов 1:8). А Сатаната му отговорил: "Да, такъв е, защото е добре… Но дай ми го на мен, за да видим дали ще остане такъв…". "И рече Господ на Сатаната: ето, всичко, що е негово, е в твоя ръка; само върху него ръка не простирай" (Йов 1:12).

И така направил Сатаната, че Йов останал без деца, без телета в обора, без камили и волове… Накрая и жена му го изоставила; стигнал дотам да лежи на бунището. И там дошла жена му и му казала: "Похули Бога и умри!". Защото който хули Бога, умира. "За да приключиш с мъките и неволите си. Похули Бога". "Но той й рече: говориш като безумна. Нима доброто ще приемаме от Бога, а злото да не понасяме?… гол излязох от утробата на майка си, гол ще се и завърна. Господ даде, Господ и взе… да бъде благословено името Господне!" (Йов 2:9; 1:21).

Ето какъв е истински чистият човек! А ние, когато имаме всичко, сме добри, даваме по нещо и на другите и им се усмихваме. Но когато нямаме, когато някой ни тормози, тогава показваме истинската си същност…

И така, днес е празник. Много от нас днес имат имен ден… Някои от нас носят имената на своите баби и дядовци… Защо това е едно от най-обичаните имена от народа ни? Защото няколко поколения назад нашите предци са били впечатлени от живота и делата на св. Йоан Кръстител и за слава Божия са давали това име на децата си.

И ето че тези деца са пораснали с името на светеца, който е бил толкова суров със себе си, но затова е бил и непреклонен към покварата в света. Казвал е твърдо: това трябва да направиш. Войник ли си, бъди справедлив! Митничар ли си, взимай само законните такси и толкова! И така с всеки, независимо от заниманието му и социалното му положение – изобличавал ги е и е поучавал. И, както стана ясно, точно заради това е бил убит…

Днес честваме Предтечата, който е кръстил Христос. Кръстил е Онзи, Който нямаше нужда от кръщение. Казват, че Йоан* е име на слуга. Да, защото като истински Божи слуга Йоан казва за Христос: "… аз не съм достоен да развържа ремъка на обущата Му…".

Нека позволим този вик от пустинята, евангелският глас на Предтечата, да проникне в сърцата ни така, че да преобразим вътрешния си свят и да приключим празниците с решението да влезем в новата година с променено, по-внимателно отношение към духовния си живот. Защото времето си върви и сме все по-близо до момента, когато ще трябва да застанем пред праведния Съдия, пред Светата Богородица и пред св. Йоан Кръстител.

* Името Йоан носи значението на "Благодат Божия"; "Бог е милостив".

Източник: doxologia.ro / Превод: Сандра Керелезова за pravoslavie.bg