"Свободна библиотека" – книгите влизат в барове и кафенета

  • Сподели:
"Свободна библиотека" – книгите влизат в барове и кафенета

Разхождайки се из заведенията във Варна, съвсем случайно се натъкнах на поредното, в което открих поставена лавица с книги. Взех една и си поръчах горещо капучино. Попитах на шега барманите на какво са дължи тенденцията напоследък кафенетата и баровете да са отрупани с книги и има ли кой да чете. Ето какво се оказа...

Собствениците на това заведение са стартирали инициатива, наречена "Свободна библиотека", с която дават възможност на всеки да вземе или остави книга в бара. Идеята им е проста – да събудят любовта на хората към четенето.

Започнали са кампанията си в Деня на народните будители – 01.11.2015 и имат желанието и амбицията "Свободна библиотека" да стане част от повече заведения в цялата страна. Нужна е само подкрепата на хората. Всичко е на доброволни начала, без търговска цел. Всеки на собствена отговорност може да остави или вземе книга.

Инициативата се крепи на добросъвестност и отговорност от страна на посетителите, като дава възможност на книгите да напуснат статичните си места в библиотеките и да бъдат по-близо до хората. От собствениците на заведения се иска само да осигурят подходящ рафт или полица за съхранение на книгите. А от читателите – да се отнасят грижливо към всяка една от тях.

Разлиствах си един албум с репродукции на Рембранд, докато чаках приятелите ми да дойдат. Музиката беше спокойна, а аз бях потънала в едно друго време, забравила за смартфона и социалните мрежи. Повече такива места, означават повече възможности за млади и възрастни да се докоснат до магията на четенето и неповторимия аромат на нова или стара книга.

Снимка: hachette.com.au