Тънкото изкуство да не ти пука

  • Сподели:
Тънкото изкуство да не ти пука

Това е заглавието на втората книга на Марк Менсън (Mark Manson), която е бестселър на "Ню Йорк Таймс" за 2017 г. и вече се е продала в над 2 милиона екземпляра.

В следващите редове ще прочетете някои от най-добрите откъси от "Тънкото изкуство да не ти пука“, в която писателят разбива митовете за позитивното мислене на пух и прах.

"Желанието да имате повече положителен опит само по себе си е негативен опит. И, парадоксално, приемането на негативния опит представлява позитивен опит."

"Нездравословната любов се базира на двама души, които се опитват да избягат от своите проблеми чрез емоциите си един към друг – с други думи те се използват един друг като бягство от реалността. Здравословната любов се основава на двама души, които осъзнават и работят върху своите проблеми, подкрепяйки се един друг."

"Животът в същината си е безкрайна серия от проблеми. Разрешението на един е просто създаването на друг."

"Това е най-простият и основен компонент на живота: нашата борба да определим своите успехи."

"За да бъдем щастливи ни трябва нещо, което да разрешаваме. Щастието е вид действие."

"Нашата криза вече не е материална; тя е екзистенциална, тя е духовна. Имаме толкова много неща и възможности, че вече не знаем за кои да ни пука."

"Страдаме поради простата причина че страданието е биологично полезно. То е предпочитаният начин на природата да вдъхнови промяна. Ние сме еволюирали до ниво, на което постоянно живеем с известна степен на неудовлетворение и несигурност, защото именно леко неудовлетворените и несигурни същества ще направят така, че да се изменят и да оцелеят."

"Пътуването е фантастично средство за саморазвитие, защото те изкарва от ценностите на собствената ти култура и ти показва, че друго общество може да живее с тотално различни ценности, да функционира също толкова добре и да не се мрази един друг. Това излагане на други културни ценности и метрики те предизвиква да преосмислиш онова, което изглежда очевидно в живота ти и да допуснеш, че то незадължително е най-добрият начин да живееш."

"В моя живот ми е пукало за много неща и много хора. Също така не ми е пукало за много неща и много хора. И като пътя, по който никога не съм поел, това, за което не ми пукаше, беше онова, което е наистина важното."

"Да си открит за своята несигурност парадоксално те прави по-уверен и харизматичен сред другите. Болката от искрената конфронтация е това, което създава най-голямото доверие и респект във връзките. Страданието от страховете ни е това, което ни позволява да изградим куража и постоянството си."

"Ако искате да промените как виждате проблемите, трябва да промените това, което цените и/или как измервате успеха и провала."

Източник: goodreads.com