Търсене на истина...

  • Сподели:
Търсене на истина...

В онзи момент, когато разбираш, че всички събития в живота ти са следствие от твоите мисли, чувства и емоции. Разбираш изведнъж, че си построил прекалено много стени и бариери, не виждаш цялата картина, а само определени причинно-следствени връзки, които ти дават да разбереш, че онова, което е в дълбините на душата ти, все още не е излязло на повърхността.

Все повече осъзнаваш, че имаш толкова много ограничаващи вярвания и рамки, които дори си етикетирал с различна терминология, разграничавайки ги от своята истинска същност. Разбираш, че основната ти задача е далеч повече от това да създадеш семейство, да отгледаш деца, да си купиш апартамент, кола, вила и да придобиеш всички онези материални блага, за които си работил усилено.

Разбираш, че си имал високи очаквания към най-близките ти хора и си ги дарил с много повече критичност и обвинения, отколкото с подкрепа и взаимност. Разбираш, че всичко около теб е толкова добре подредено и въпреки всичко не си достатъчен за собственото си щастие.

Разбираш, че онова което е в сърцето ти не може да намери покой в материалността и може би има малко по-висш смисъл от това, на което си придавал важност до този момент. Осъзнаваш факта, че всичко, което си постигнал ти носи социална маска, за да можеш да нахраниш егото си и да се сравниш с околните и обществените норми. Красивата маска, която слагаш обикновено е онази на успешен и добър човек с много големи принципи, с интелектуално и философски обоснована идеология за света.

И в един момент осъзнаваш, че е нужна промяна. Промяна на емоционално и духовно ниво, промяна, която да се случи отвътре навън и да ти даде посока за твоята истина. Промяна, която да ти даде основата за отношението към живота и мотивацията да продължиш. Но, за да продължиш, имаш нужда от смисъл, имаш нужда от познание, имаш нужда от нова гледна точка и възприемането на света около теб по нов изграждащ начин. И колкото и объркани да изглеждат нещата в теб и около теб, знаеш, че можеш да намериш сила да ги видиш от друг ъгъл.

Този нов ъгъл може да ти даде основата за изграждане на съвсем нова посока на случване и придаване на смисъл на твоето ежедневие. Това от друга страна би ти помогнало да намериш надграждащи мисли и действия, основани на висша цел, основани на твоята висша цел и ценност. Ценност на онова, което чувстваш и преживяваш вътре в себе си и онова, което ти дава пълна яснота и увереност къде са емоционалните и енергийно създадени "връзки" на всичко, което се случва в твоя съзнателен живот.

И може би точно в този момент можеш да видиш себе си по нов начин, да намериш в себе си поток от енергия и потенциал, които досега са били заключени и щателно пазени. И може би точно тук можеш да разбереш истинската причина, поради която си дошъл на този свят, извън онези рамки на миналото и бъдещето, а в безграничния потенциал на настоящия момент.

В този момент можеш да обагриш себе си с внимание и да си дадеш шанс да чувстваш повече, да откриеш най-красивите и най-мрачни части от себе си. Можеш да придадеш нов смисъл на всичко онова, което си направил и нови мисли за всичко онова, което ще направиш.

И в мига, когато откриеш всичко това, можеш да усетиш и почувстваш силата на детската чиста радост, която не си познавал в близките години, защото си достатъчно "възрастен" и следваш етични, морални и икономически ценности, които да придадеш на своите деца. Забравил си, че понякога е нужно просто да си дадеш време, време за своя принос, време за себе си, време за малко тишина, време за липса на "храна за егото", време за "твоята истина".

Разбира се, на база на причинно-следствените връзки осъзнаваш, че сега си намерил една малка част от истината за дълбочината на твоята истинска същност и продължаваш търсенето на останалата многоизмерна част от нея. И тогава разбираш, че това търсене има безкраен елемент в себе си, но имаш вярата, че си заслужава и смирението, че това е посоката.