Тайната на успеха според Арнолд Шварценегер

  • Сподели:
Тайната на успеха според Арнолд Шварценегер

Когато го питат каква е тайната на успеха за него, сенаторът и актьор Арнолд Шварценегер отговаря простичко: "Трябва да имате 56 см бицепс." Но всъщност зад неговата привидна закачка се крие непоколебим дух и постоянство към крайната цел.

Ето какво казва той за това как е постигнал своя успех в живота.

1. Намерете си цел и я следвайте.

Ако нямате цел, вие просто се носите по течението и няма ка да сте щастливи. След Втората световна война в моята родна Австрия цареше хаос и бедност и аз исках да избягам от това. Един ден в училище гледах документален филм за САЩ и знаех, че исках да отида там. Но как?

По-късно попаднах на списание за бодибилдинг и историята на Редж Парк (Reg Park) – как е живял в бедност в Англия и как тренирал по 5 часа на ден, за да стане Мистър Великобритания и Мистър Вселена. Така моята цел се оформи в главата ми – да спечеля тези титли, да се преместя в Америка и да играя във филми. От този момент нататък всичко, което правех, независимо колко трудно беше, нямаше значение, защото аз знаех каква е моята цел и открих моята страст.

2. Не мислете надребно, целете се към звездите

Аз не исках просто да участвам във филми, исках да бъда филмова звезда. Исках да бъда най-високоплатеният актьор, на практика исках да бъда следващия Джон Уейн. Какво лошо има в това?

3. Игнорирайте негативните хора

Мисля, че е нормално да имаш високи цели и големи мечти, на които хората ще кажат „Не мисля, че можеш да го направиш. Невъзможно е.“ Когато започнах да се занимавам с бодибилдинг и заявих, че искам да стана световен шампион ми казаха: „Луд ли си? Бодибилдингът е американски спорт. Забрави за това. Това е лудост.“

След като спечелих 13 световни титли по бодибилдинг, казах, че искам да бъда филмова звезда. Агентите ми се смееха и ми казваха „Арнолд, толкова е забавно. Ти искаш да бъдеш главен актьор? Първо да започнем с тялото ти – ти сНеи гигантски, като чудовище. После акцента ти – побиват ме тръпки само като слушам немските ти глупости. Сериозно, виждал ли си някога международна филмова звезда с немски акцент? Не се случва. Забрави. И накрая името ти – какво беше? Шварце, Шнитцел? Хората ще напълнят киносалоните, за да гледат Шнитцел във филм? Да бе, да.“

За радост аз не ги послушах. Ходих на уроци по актьорско майсторство, английски и имах часове за премахването на акцента ми. Не след дълго ми дадоха малка роля в сериал и други малки роли, докато не получих мечтаната главна роля на Конан Варварина. Режисьорът на филма каза, че ако не са наели мен за главен актьор с тези мускули, е трябвало да направят такъв.­­­

След време за ролята ми в „Терминатор“ Джеймс Камерън каза, че „Ще се върна“ е станала една от най-известните филмови реплики именно заради моя немски акцент, защото съм звучал като машина. Така всичко, което хейтърите ми казваха, че е в мой ущърб, стана мое предимство. Затова ги игнорирайте.

4. Работете усърдно и непрестанно

Не искате да се провалите, само защото не сте работили достатъчно усърдно. Независимо с какво се занимавате - без болка, няма успех. Когато дойдох в САЩ, си спомням, че тренирах по 5 часа на ден, менажирах строителен бизнес и ходех на колеж. Освен това ходех на уроци по актьорско майсторство от 20 до 0 часа всеки ден. Затова работете усърдно, независимо с какво се занимавате.

5. Не само взимайте, но и давайте

Милиони хора по света се нуждаят от вашата помощ. Затова аз се опитвах да се възползвам от всяка възможност, за да дам нещо обратно. Започнах да тренирам състезатели за Параолимпийските игри, започнах програми за деца след училище, които да им помогнат да избегнат уличния живот на насилие и наркотици.

Ние всички можем да направим промяна, незавизимо дали е в нашите училища или квартали. В края на краищата всичко зависи от нас. Имайте цели, мислете глобално, игнорирайте хейтърите, работете усърдно, давайте обратно и променяйте света. Защото ако не ние, кой? Ако не сега, кога?

Източник: youtube.com