Тайните тунели под Шампан – съкровищница от неразказани истории

  • Сподели:
Тайните тунели под Шампан – съкровищница от неразказани истории

Шампан 

Шампан е област в Североизточна Франция, известна с красивата си природата и пенливото си вино. Единствено тук то има законното право да се нарича шампанско и от XVII век насам се е превърнало в запазена марка на региона, а производството му – в успешен бизнес и в наследство, което се предава от поколения.

В Шампан човек остава омагьосан от безкрайните лозови насаждения, отрупани със сортове пино ноар, пино мюние и шардоне, от които се прави шампанското, но под лозята се крие не по-малко впечатляваща и интересна гледка.

Над 200-километровата мрежа от тунели на дълбочина от 20 до 50 метра има дълга история, в която ролята й се сменя от място за съхранение на бутилките с пенливо вино до животоспасяващо убежище за местните по време на двете световни войни.

Истинска съкровищница, която пази историята, културата и бита на жителите на Шампан. Неслучайно през 2015 г. ЮНЕСКО обявява тунелите за част от световното културно наследство.

История на тунелите под Шампан

Лабиринтът от пещери е започнат още през 1 в. сл. Хр. от римляните, след това нишите били използвани за манастири и скривалища на крадци, но са разширени и укрепени векове по-късно, когато започнало масовото производство на шампанско – такова, каквото го познаваме днес.

Първата винарска изба, която решила да превърне тунелите в място за съхранение на бутилките и за отлежаване на пенливото вино, била "Руинарт". Никълъс Руинарт бил първият сред местните, който разбрал, че тук се поддържа подходяща температура за зреене, и пренесъл бутилките под земята.

Лабиринтът от пещери в действителност предлага отлични условия за виното, тъй като поддържа влажен климат, не пропуска светлина и е с постоянна температура от 10 градуса.

При това да се моделират ниши и тунели не било никак трудно – почвата е глинесто-варовикова, тоест достатъчни здрава, за да укрепне и да няма опасност от срутване.

Днес "Руинарт" разполага с малко над 12 км мрежа на дълбочина от близо 40 м и предлага туристически обиколки, за които се изисква предварителна резервация заради значителния интерес.

Спасение по време на войната

Тунелите се оказват единственото спасение за местните жители по време на Първата световна война. Тъй като Реймс, "столица" на област Шампан, имал стратегическа за германците локация, градът се превърнал в мишена и бомбите и куршумите застрашавали не само живота на хората, но и техния поминък.

Тогава жителите намерили убежище под земята, като превърнали нишите и пещерите в спални помещения, организирали училище, болница и дори театър. Денем доброволци работели на винените насаждения, за да запазят реколтата и да произведат шампанското, с което французите да отпразнуват края на войната.

Десетилетия по-късно, по времето на Втората световна война, тунелите били място за укриване на евреи, за срещи на Съпротивата и за планиране на операции.

Тунелите днес

Днес тунелите с готовност разкриват своите тайни на всеки, който проявява интерес. Особено любопитна е обиколката под винарска изба "Помери".

Човек трябва да слезе 116 стъпала надолу, за да започне разходката из лабиринта, където всеки тунел има съответно обозначение и е тематично украсен.

Под винените насаждения на "Чарлз Хайдсик" пък се намира прочутият тунел номер 9 – галерия във формата на бутилка шампанско с широко дъно (земята) и стесняващо се гърло (таванът).

Ако решите да направите разходка под лозята на Шампан, най-добре организирайте екскурзията през пролетта или лятото. Средната продължителност на туровете е между 75 и 90 минути, като в зависимост от пакетната цена, която се платили, ще имате възможност да опитате някои от най-добрите пенливи вина в света.

Източник: Издателството "Софтпрес"