Топ 5 на най-неприятните фейсбук приятели

  • Сподели:
Топ 5 на най-неприятните фейсбук приятели

Някакво специално американско научно изследване наскоро беше посочило най-дразнещите поведенчески практики във фейсбук. Не си ги спомням, но на човек не му трябват учени, за да е абсолютно категоричен, че долните пет типа потребители просто късат нерви с неадекватността си.

В крайна сметка социалната мрежа е своеобразна виртуална Мека на комплексарщината и психарското поведение без задръжки и без трезва преценка за последици.

Ето защо някои хора хептен се отпускат и постепенно се натрупва едно неприятно напрежение в редиците на фейсбук приятелите им.

1. Философът-мъдрец-гуру
Цитати от индийски мислители и световно известни писатели-психолози. Мантри. Притчи за живота и прераждането. Съвети. Препоръки. Мъдрост. Доброта… Всеки има поне по един приятел във фейсбук, който се е вживял в ролята на гуру-месия, направил си профил в социалната мрежа, само за да ни избави от болката и да ни покаже правия път.

Такъв тип поведение би могъл да бъде изключително натоварващ, имайки предвид, че обикновено тези потребители проповядват житейски мъдрости, които всички останали сме осъзнали на 12 г.

2. Селфи маниакът
Да се надяваме, че поне е жена. Аман от момчета с дъкфейс. Честно.

По снимка с обяда, с бебето на съседката, с новото палто, с улично куче, без улично куче, в понеделник, във вторник, във вторник следобед… Да… Има наистина хубави хора, които, както се казва, ти е радостно да гледаш, но всичко омръзва в този живот. Дори пицата. Камо ли лицето на някакво човешко същество. Което и да е то.

3. Гадният воайор
Много е лицемерно, неприятно и долно, когато някой ти се подиграва колко си активен във фейсбук, само защото те е видял как пишеш на майка ти да ти прати лютеница, когато той е много по-зависим, но без да споделя неща. Просто гледа.

Има хора, които тихомълком следят винаги всичко, което се случва. Не пускат коментари или лайкове, но са там и те наблюдават. Знаят всичко за теб, а ти изобщо си забравил, че имаш такъв "приятел", тъй като откакто си го добавил преди 3 години, не се е появявал никога никъде.

Хубаво е да е ясно, че "да си активен" във фейсбук не се отнася само до писане и постване, но и до зяпане и скролиране. Така че, преди да се хвалите колко сте свободни от технологиите, замислете се кого шпионирахте снощи до 2 сутринта.

4. Провокаторът-скандалджия
Винаги ще ти напише нещо на контра, дори да си публикувал снимка на розово зайче, което облизва градинска лейка, събирайки 700 лайка. Никога не е доволен, постоянно има различно мнение и обикновено го изразява в коментари от по няколко абзаца, които само той си чете, защото са безумно дълги и умишлено написани със сложни думи. Целта е избиване на комплекси и демонстриране на висока ерудиция в спора, в който участва само той.

5. Странният обсебващ тип
Това е онзи, който ти предлага приятелство, без да си сигурен откъде и дали се познавате. Решаваш да приемеш и тогава той ти пише "Благодаря за приятелството" на стената, след което започва да коментира под всеки твой пост и да лайква снимките ти от морето преди две години. Което ясно означава, че седи и разглежда профила ти задълбочено.

Често те тагва на странни картички със сърчица заедно с още 10 други човека, които ти не познаваш. Понякога ти праща снимки на диви животни, поговорки и пословици или пък те кани да играете непонятни игри с животни в малките часове на нощта.

Не знам кой от всичките типове е най-дразнещ, но рязкото блокиране винаги помага. Ако имате повече от 100 човека в своя списък с фейсбук приятели и някой от изброените варианти не фигурира там, замислете се дали това не сте вие.

Автор: Антония Антонова / Binar.bg