TОП 5 на най-нестандартните музеи

  • Сподели:
TОП 5 на най-нестандартните музеи

Вероятно сте гледали американската комедия „Нощ в музея”, в която на героят на Бен Стилър му се случват разни странни приключения с експонатите на музея,  в който той е нощен пазач. В смисъл не злоупотребява с тях, както лошите чичковци с кожени облекла от добре познатите ни немски порнокласики с къде каквото сварят, само и само вечерта им да мине „вундаба” отвсякъде. Просто мумиите на египетски фараони оживяват, восъчните фигури на Иван Грозни и Наполеон Бунапарт също и на сума ти още исторически персони.

И на батко Бен Стилър му се налага да се запознае с тях на живо, колкото и историята да не му е била любимият предмет в даскалото. За една нощ музеят се превръща в истински дисниленд, благодарение на добре познатите ни холивудски спец ефекти.

По света съществуват обаче и такива музеи, които без да са плод на американската филмова индустрия, впечатляват със своята нестандартност. Обикновено сме свикнали да мислим за музея като място, където се съхраняват различни материални паметници, артефакти от нашата или чужда култура, които свидетелстват за наличието на някаква  историческа и национална памет.

Такава е нашата представа за музея в неговата традиционна форма, но изваден от този контекст той може да придобие различен и непознат за нас облик. И ако все пак във вас живее духът на истински авантюрист, който си пада  по непознатите и различни преживявания, разполага с излишни джобни, които се чуди къде да изхарчи, харесвате разходките по музеи, но искате да видите нещо по – „wow” от тях, то сигурен съм, че следващите няколко предложения ще погъделичкат здраво туристическите ви апетити. А сега пълен напред към непознатото в този ред на мисли:

Музей на тоалетната чиния. Човек и добре да живее, все до WC–то опира! В нашия случай - до музея на тоалетната чиния в Ню Делхи, Индия. Пъстро и цветно като щанд за бани и тоалетни в „Икея”, там ще разберете, че първата тоалетна чиния датира от 2500 г.пр.Хр. Музеят показва еволюцията на тоалетната чиния от целия свят. Мисията на основателя на музея е да се покаже, че здравословните привички и канализацията имат голямо значение. В Индия две трети от  канализацията не работи както трябва и това да си акаш на мрамор си е направо лукс. Най-известният експонат там е т.нар. "трон". Представлява луксозно порцеланово клекало във вид на аристократичен трон, върху което  е вършил важни „дела” за стомашната си флора известен махараджа. Това, което ви е нужно при посещението там е да се въоръжите с ентусиазъм, билет за вход, доза интерес и малко тоалетна хартия в случай, че има организиран някой уъркшоп там, в който някоя местна йога ви показва по–особено асани за преките нужди на санитарната област.

Музей на вещиците. Отваря врати в Корнуол, Англия, през 1951 г. Той е посветен на всичко, свързано с магиите и вещиците, включително артефакти, книги и историческа информация. В експозицията има както множество шишенца, буркани и стъкленици с най-различни билки и отвари, така и доста сериозна библиотека, пълна с книги за магьосничества. Така, че ако сте върли фенове на Хари Потър, Баба Яга, Магьосникът от Оз или злата мащеха на Снежанка – това е вашето място! Ако случайно усмихнати екскурзоводки с криви носове ви предлагат като почерпка към входната такса червени ябълки, тактично им откажете! Не се знае от коя градина са брани и през коя година точно, и най-вече какъв вкус имат!

Музей на фалосологията. Този странен музей се намира в малкото рибарско градче Хюзавик, в северната част на Исландия. Той притежава огромна колекция от животински фалоси, като тук могат да се намерят екземпляри на всички животни, обитаващи острова. Създател на необичайния музей е Сигурдур Хиартарсон, учител по испански и история. Той поставя началото на колекцията си заради странен подарък, който получава от свой приятел - камшик, изработен от сушен телешки атрибут. В музея могат да бъдат видени още фалоси на кит и други морски бозайници, на мишки, плъхове, морски свинчета, коне, кашалоти, тюлени и бели мечки. За голямо съжаление на женското око в колекцията липсва експонат от хомо сапиенс. Чичо Сигурдур ни е спестил гледката на своя или на нечий друг мъжки …, но пък изхарчените кинти за билет и беседа  тук си струват, определено!

Музей на косачките. Добре, че Едуин Бъдинг изобрети косачката, че да можем да си косим ливадата пред къщата! Впрочем този и други любопитни, неизвестни за вас и градинската ви косачка факти ще научите в Британския музей на косачките. Тази нетрадиционна музейна експозиция е разположена в британското графство Мерсисайд. Колекцията му наброява завидната бройка от повече от 300 градински  „терминатори” за косене на трева. Сред тях са най- бързите и скъпи косачки в света. Има и такива, които  някога са принадлежали на известни личности, като техни величества Чарлз и Даяна и др. Най-големият страх, който може да ви съпътства тук при евентуално посещение на музея  е да се срещнете очи в очи собственичката на прамодела на моторната косачка – ръчната коса. Нямаме информация да е назначена като екскурзовод там, така че спокойно разглеждайте експозицията. Майтап бе Уили, това са само митове! – ще ви успокои касиерката на входа.

Музей на прасето. Винаги съм смятал, че по-кофти съдба от тази на прасето няма! Дойде ли Коледа и хоп глътнат лимона. Истински геноцид ви казвам, за едната пача, пържола или кървавица, които да дъвчим по празници. Може би за да се реваншира към тях, съдбата им е дала и по-голям оргазъм при секса от човешкия, и те да си кажат, че има поне една причина да си гуде. Щото дойде ли Коледа, на шопаро лошо му се пише! Е, аз ви открехвам и за втора такава – музеят на прасето в Щутгарт, Германия. Той е поместен на втоярия етаж на административна сграда на някогашна местна кланница за прасета. Той не е единственият музей на розовите прасчовци по света, но е най-големият такъв. В Германия прасето е символ на щастието. Музеят отваря врати през 2010 г., когато неговата собственичка решила да изложи богата си колекция от фигурки, плюшени играчки прасета и всякакви други артефакти свързани с тях.

Музеят побира около 48 000 прасешки експоната. Специално внимание в музейната експозиция е отделено на прасе-касичките, които са внушителна колекционерска сбирка от цял свят. Най-големият музеен експонат там е розов трамвай със свинска глава, който посреща посетителите на входа на музея. Бил е използван като пътуваща реклама на швейцарска банка в Базел. В него са почетени и първите свинчуги, донесли световна слава на  своя вид – „Трите прасенца”, чиято анимационна версия от 1933 г. на Уолт Дисни им донася и награда „Оскар”, както и шеметната героиня от мъпет шоуто на Джим Хенсън – Мис Пиги. Разходката из музея на прасето в Щутгарт освен че може да е забавна и полезна откъм информация, с която да обогатите вашата обща култура, може и да е много вкусна. На първият етаж на музея се намира бирария, в която можете да похапнете вкусни манджи със свинско, ако сте любители на местните гозби, сготвени с тях. Тук ще трябва да си доплатите допълнително, защото апването на свински ушички, наденички и прочие не влиза във входната такса за билет.