Три митологични жени, от които мъжете се страхуват

  • Сподели:
Три  митологични жени, от които мъжете се страхуват

От какво се страхуват мъжете ли? Поглед назад в мъглата на времето и митологията разкрива някои поразителни и интересни отговори.

Легендите за митологични жени, които олицетворяват дълбоко вкоренения страх на мъжете от женското неподчинение, както и поразителните митове за необятността на женската сила, са по-скоро норма, отколкото изключение. Древните разкази, разкриващи мъжкия страх от жените присъстват в почти всички култури по света.

В този разказ ще ви представя трите първи жени, разтърсили мъжкия свят. Пандора, Лилит и Ева – божествени женски създания, всяка една от тях с биография да бъде Първата жена в света на човеците.

Жената от кал и нейната кутия с беди

Пандора, първата от расата на жените, беше създадена като наказание. Преди да бъде направена тя, земята беше Рай, населен от хора, които живееха свободни и без трудности, като се радваха на компанията на боговете. Но след като Прометей не се подчини на Зевс и подари огън на човечеството, върховният бог наказва и него, и хората - съучастници в акт на неподчинение.

Пандора беше капан - великолепен отвън и изпълнена с неподчинение отвътре. Нейното пристигане в света на простосмъртните отбелязва края на Рая. Пандора не можеше да устои на любопитството си и отвори капака на поверената й кутия, освобождавайки всичките скърби, болести и злини за човечеството.

Интригата, заплетена в този мит е фактът, че от кутията не е могла да излети и е останала единствено надеждата, като утешителна награда. Защо Зевс е поставил в кутията с нещастия и надеждата ли? Ами сигурно защото без надежда няма отчаяние.

Първоначалният мит за Пандора беше историята за раздялата с невинността, за трудностите на смъртното съществуване и за страха от жените. Митът е бил част от устната традиция и в крайна сметка е записан на материален носител чак през VII век пр. н.е. от поета Хезиод. Подобно на много древногръцки митове, тази история е неразделна част от вярата, свещен разказ, който се основава на божествената сила.

Жената от ребро и ябълката на познанието 

В Библията, първата жена беше Ева. Тя беше създадена от ребро Адамово, за да не бъде самотен, да му прави компания, да се грижи за него, да продължи рода на човеците и да му се подчинява.

Този път в Райската градина нямаше кутия с нещастия, но имаше плодоносно дърво и говореща змия.

Подобно на Пандора, Ева не можеше да устои на изкушението да не се подчини. Вследствие на това след изяждането на забранения плод настъпва и краят на живота в Рая. А Адам и Ева започват трудния си път на съществуване и борба в незащитена среда.

"Другата" жена в живота на Адам и сексуалната революция

Много, много отдавна, когато светът бил млад, Бог създал Лилит – първата жена. Тя била сътворена едновременно с Адам и от същия материал като него. Затова  двамата били равни по сила, интелект и произход.

Живеейки в Райската градина, Лилит пожелала и сексуално равноправие с Адам, дръзко и коварно отказала да му се подчинява избягала от него. Лилит беше ужасяваща за мъжа първа жена заради сексуалния си бунт.

Като отказва да приеме мисионерската поза, тя оспорва мъжката власт и още по-лошо, последвалата й кариера е на агент на унищожението.

Според легендите, освободилата се от мъжката власт Лилит, става въплъщение на злото и маскирана като змия съблазнява Ева с ябълката на познанието, за да докаже, че и тя не е съвършена.

В митологиите на много народи Лилит е представена и като първия вампир - красива жена с дълга червеникава коса и змийска опашка, която се храни с кръвта на съблазнените от нея мъже.

Въпреки че митологичният произход на Лилит е от еврейския фолклор, тази демонична жена се явява и в легендите на вавилонците, гърците, персите, арабите, германците и индианците.

Създадени по време на патриархата митологичните разкази за тези три първи жени изразяват страха на мъжа пред независимата жена. 

Три  митологични жени, от които мъжете се страхуват

Снимка: Engin_Akyurt / Pixabay.com