Три типа мъже в живота на жената

  • Сподели:
Три типа мъже в живота на жената

Трудно е да определим ролята на мъжете в живота на жената – силни създания, които сякаш са на недосегаема висота и напълват живота ни с енергия, способни са да ни издигнат и нас до небесата, но и едновременно с това да ни стоварят със страшна сила на земята.

В един момент ни дават увереност и спокойствие, усещане за топлина и защитеност, усещане за лекота и безопасност в присъствието им, допълват ни, дават ни завършеност.

Мъжката сила впечатлява и увлича, очарователна е, напълва тялото и душата ни. Способността на мъжете веднага да преминат от думи към дела е възхитителна. В присъствието на мъжете светът за жените става цветен, ярък. Щастието се настанява, независимо, че има и тъга.

Без мъжете животът не би бил празник, нямаше да го има усещането за полет, за издигане, нямаше да има вдъхновение, което да окрилява сърцето. Душата нямаше да твори, да създава уют и красота, нямаше да се раждат деца.

В съвременния свят мъжете често са критикувани за бездействието си, за липсата им на инициатива, за излишната си прекомерна прилика с жените. Мисля, че това какъв мъж идва в живота на жената до голяма степен зависи от самата нея и от готовността й от определено взаимодействие.

Мъжете, които идват в живота на жената, са три типа:

ПЪРВИ ТИП: МЪЖЪТ-УЧИТЕЛ

Той идва, за да ни преподава уроци и да ни научи на нещо. Често това става през болка и сриване на илюзиите. В резултат на това сами развиваме за нас качества, които са най-добри за живота ни. През разочарования и обиди ние растем благодарение на този тип мъже и на този тип отношения.

Такъв тип връзка може да е оцветена от изгаряща страст и амплитуда на емоциите. Това са тези отношения, в които излитаме в небето като птици и се разбиваме съкрушително в земята. Това е пожар, изгарящ всичко по пътя си.

Понякога "учебните" отношения, точно обратното, се характеризират с усещане за пустота и скука, на пълно неразбиране (често тези двойки с радост биха се разделили, но ги задържат имоти, деца, бизнес и други обстоятелства). За съжаление много хора изживяват така целия си живот, мъчат се един друг в подобни отношения.

Или винаги имат паралелна връзка, където изпитват истинска дълбочина и интимност, каквато не може да имат в официалната си връзка, не и на такова ниво. Ако не издържи на натиска на тези страсти, двойката се разделя.

Болка, неудържима страст или пълно безразличие – това са отличителните характеристики на този тип отношения. В редки случаи, преминавайки през трудности, израствайки, двойката минава на ново ниво в отношенията си.

Ако се разделите с мъжа, без да сте научили урока си, връзката ще се повтори по идентичен начин със следващия мъж. Дори може да бъде още по-болезнена. И така, докато не разберете какво трябва да знаете, какво да научите.

Урокът може да е в това да се научите да обичате себе си, да се цените, в умението да отстоявате своите граници, в уважението към мъжкото начало, в приемането на другия човек – вариантите може да са много, трябва да разберете кой е във всеки конкретен случай.

ВТОРИ ТИП: МЪЖЪТ-СПЪТНИК

Ако жената е научила уроците си в определени отношения, израснала е, придобила е мъдрост и знания, в живота й идва мъжът-спътник (или "учителят" й се превръща в "спътник", като отношенията им преминат на друго ниво).

Много рядко жената още от самото си раждане притежава определени знания, които сякаш с вградени в системата й, сякаш ги е поела с майчиното мляко.

Това са далеч по-зрели отношения, които се характеризират с топлина и разбиране. Болката може да присъства в някакви епизодични моменти, но тя не носи доминиращ характер, както е в първия случай.

Безразличие тук няма. Има тиха радост, удовлетворение, а доминиращите чувства са покой и увереност. Отношенията им напомнят на спокойна горяща свещ, която дарява слаба, но стабилна светлина. Емоционални промени като в първия тип отношения липсват.

Спътници може да имате няколко по време на целия си живот. Това са онзи тип отношения, в които правим нещо заедно с увлечение, с радост и с вдъхновение. Това са интересни, конструктивни и развиващи се отношения. Съвместно изминаване на определен път.

Децата в тези съюзи са обикновено самодостатъчни и щастливи.

Както мирно и спокойно изминават съвместния си път заедно, по същия начин двамата могат да се разделят и да поемат всеки по свой път.

В подобни отношения може да се живее дълго, с взаимно разбиране, уважение и подкрепа един на друг. Или да се премине по-натам, в третия тип отношения.

ТРЕТИ ТИП: МЪЖЪТ-СЪМИШЛЕНИК

Крайно рядко в съвременното общество се срещат взаимоотношения от типа партньор на душата, Съмишленик. В такива отношения се създава един нов свят, енергията на тази двойка оказва въздействие на околните.

В такива случаи уравнението е от типа 1+1=11 – двамата усилват енергията и силата си многократно. Това е сливане на нивото на душата, близост на телата, на духа.

Не бъркайте тези взаимоотношения със зависимост – това са двама абсолютно самодостатъчни души. На всеки един от тях, за да бъде цялостен, не му е нужен партньор. На всеки един от тях сам със себе си му е добре, но двамата им е още по-добре.

Такава двойка се създава, когато се срещнат двама осъзнати и цялостни човека, творци и създатели на собствения си живот и път. В тези отношения няма недоверие, няма чувство на собственост, всеки в двойката е отделна личност.

Сливането между тях е толкова дълбоко, че всякакви социални маркери и игри от типа ревност нямат никакъв смисъл. Главното в тази двойка е съвместното създаване на благо за повече хора. За да бъдете част от такава двойка, трябва да изминете дълъг път двамата поотделно.

Вместо заключение 

Рядко двойката преминава три стадия заедно и стават партньори и съмишленици. Повечето двойки се разделят още на първия стадий или в най-добрия случай спират на втория. Познаваме случаи, когато двойката се разделя на първия стадий, всеки сам поотделно минава своя път и се срещат отново в третия стадий.

Всеки има свой живот и свой път. Разбира се, всички тези деления и градации са условни и всеки човек в двойката може да бъде уникален. Но разбирането за типа мъже и видовете отношения в живота ни може да ни помогне да намерим мястото си и да узнаем накъде трябва да се движим.

Автор: Маги Ангелова / Източник: magiangelova.bg