Цветница е! 5 интересни факта за цветята

  • Сподели:
Цветница е! 5 интересни факта за цветята

Цветница е! На този ден християнската църква празнува влизането на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки.

След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Исус Христос тръгнал за Йерусалим. Когато наближил града с придружаващите го ученици и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото на селото ослица и малкото ѝ, а ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ. Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и така влязъл тържествено в Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне. Народът, виждайки в Исус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Всички пеели: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев“.

Фарисеите наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: „Казвам ви, че ако тия млъкнат, то камъните ще извикат“. Шествието продължило и от височината на Елеонското възвишение до Храма. Христос изгонил оттам събралите се в двора му селяни и купувачи на разни стоки и извършил множество изцерения на болни и недъгави хора.

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос.

High View Art ви представя 5 интересни факта за цветята:

 1. Цената на лалетата

Лалетата отдавна са едни от най-продаваните цветя в света, особено в Холандия, където всяка година се произвеждат над 3 милиарда лалета. Никога не са били по-ценни, отколкото през 17-ти век в Холандия, обаче, когато се смята, че стрували повече от повечето благородни метали, включително златото. Знаете ли, че лалетата са близки до лука и преди векове домакините дори са заменяли лука с лалета в рецептите. В днешно време цената на лалетата е доста по-приемливи. Изпратете букет слънчеви жълти лалета на любимия човек, за да отпразнувате предстоящата пролет и празника днес!

2. Откъде идва името Гладиола

В Древния Рим, един от най-известните учени по това време е бил поразен от приликата на гладиолите с мечовете на гладиатори, които използвали в битките на арената. Именно той кръстил така цветето. Всъщност гладиола е и латинската дума за меч, „gladius“.

3. Най-старото цвете

През 2002 г. учените откриха вкаменелост, за която се смята, че е най-старото цвете в света. Сега наричан „майката на всички цветя“, Archaefructus sinensis се смята, че е цъфнал преди повече от 125 милиона години в Китай.

4. Магията на Агаве

Растението агаве често се нарича „растението на века“. Това е така, защото може да процъфтява години наред, без дава цветове. След това, в края на живота си, растението агава произвежда само едно цвете и умира. 

5. Лунните цветя

Говорейки за странни цъфтящи шарки, лунните цветя са друго категорично уникално растение. Докато много цветя се нуждаят от поне малко слънчево греене, за да процъфтяват, лунните цветя цъфтят през нощта в светлината на луната.