В това бягане всички бяхме победители

  • Сподели:
В това бягане всички бяхме победители

В едно училище за деца, страдащи от синдрома на Даун, била организирана спортна олимпиада. Всички ученици участвали поне в едно състезание, а много от тях – в две и повече.

Олимпиадата трябвало да завърши на централната алея на училището, където щяло да се проведе състезанието по сто метра гладко бягане пред родители и гости. В бягането участвали десет деца между 8 и 12 години. Учителят по физическо възпитание ги събрал няколко минути преди началото и им дал следното мъдро наставление:

- Деца, въпреки че ще се надбягвате, важното е всеки от вас да даде най-доброто от себе си. Няма значение кой ще спечели състезанието. Най-важното е всички да стигнете до финала. Разбрахте ли?

- Да, господине – отвърнали в хор момчетата и момичетата.
Силно въодушевени, бегачите се наредили на старта сред възгласите на близки, приятели и учители. И след класическото: "Готови?", учителят по физическо възпитание стрелял със сигнален пистолет във въздуха.

Десетимата започнали да тичат и още в първите метри двама от тях се откъснали от останалите и се устремили към финала.Внезапно момичето, което бягало предпоследно, се спънало и паднало.

Разплакало се, но не толкова заради ожуленото коляно, колкото от страх. Момчето зад нея се спряло, за да ѝ помогне. Коленичило до нея и целунало наранените ѝ колене. Зрителите, които били станали на крака, се успокоили, когато разбрали, че нищо страшно не се е случило. Останалите деца обаче се обърнали и когато видели двамата си другари, се върнали при тях.

Успокоили момичето и плачът му преминал в смях, когато всички заедно взели решението. Учителят им бил казал, че най-важното е всички да стигнат до финала, а не кой ще бъде пръв, така че вдигнали момичето, което било паднало, понесли го на ръце и всички едновременно пресекли лентата.

На следващия ден местният вестник съвсем точно отразил случилото се:

"Най-вълнуващото преживяване по време на състоялата се вчера спортна олимпиада за деца с увреждания беше гладкото бягане на сто метра. Ако не сте били там, попитайте присъствалите кой е бил победителят. Към когото и да се обърнете, съм сигурен, че ще получите един и същ отговор: "В това бягане всички бяхме победители".

Хорхе Букай, из "20 стъпки напред"