Вдъхновяващата история на Малала

  • Сподели:
Вдъхновяващата история на Малала

"Силата не идва от физическия капацитет. Тя идва от неукротимата воля" е казал Махатма Ганди. Светът ни е изпълнен със силни личности, които вдъхновяват с волята си. Те не спират да преследват мечтите си, жертвайки всичко, което имат. Във "Вдъхновяващата история на..." ви представяме именно такива хора, за които си струва да се пише...

Малала Юсафзай е родена на 12 юли 1997 г. в Мингора, Пакистан. На пръв поглед е едно най-обикновено момиче, за което никой не подозира какви планове има съдбата. Родното ѝ място е окупирано от талибанското движение, което прави опити за ограничаване правото на жените да се образоват. Това провокира малката Малала да търси начини да промени ситуацията.

Изпраща много материали до Би Би Си, с които се стреми да покаже на света ситуацията в своята родина, през погледа на едно дете. Това, че едно момиче надига глас срещу талибаните, отключва яростта на много хора и изправя Малала пред истинска трагедия. На 9 октомври 2012 г., когато е едва на петнадесет години, младото момиче е простреляно в главата, пътувайки с училищния автобус.

"Преди една година тръгнах от къщи за училище и повече не се върнах. Прониза ме талибански куршум. Била съм изведена в безсъзнание от Пакистан със самолет. Някои хора твърдят, че никога няма да се върна у дома, но аз вярвам с цялото си сърце, че това ще стане" - цитат от биографичната книга "Аз съм Малала".

Като по чудо Малала оживява след опита за убийство. Атентатът срещу нея предизвиква широк отзвук както в Пакистан, така и по целия свят. Тя се превръща в символ на каузата си, че всяко момиче има правото на образование. Доказва, че е по-силна от страха, който противниците ѝ са се опитали да внесат у нея.

Днес Малала е най-младият носител на Нобелова награда за мир и наградата от Европейския парламент за свобода на мисълта "Сахаров". Срещнала се е с много световни личности на ръководни постове, които са я подкрепили.

Нейната история е публикувана в биографичната ѝ книга, а през февруари National Geographic Channel ще излъчат филм за нея. Малала продължава да се бори в името на своята кауза, по-вдъхновена и амбицирана от когато и да било.

Тя е момиче, което ще остане в историята на света!

Вдъхновяващата история на Малала

На среща с президента на САЩ Барак Обама

Снимка: en.wikipedia.org