Вместо виц: Близкото бъдеще

  • Сподели:
Вместо виц: Близкото бъдеще

Телефонът в кварталната пицария звъни:

- Пицария "Гугъл", добър ден, слушам ви!

- Пицария какво?

- Пицария "Гугъл". Какво искате да поръчате?

- Но... това не е ли пицария "Синьор домат"?

- Уви беше. Наскоро "Гугъл" я купи и сега предлагаме куп допълнителни иновативни услуги, от които може да се възползвате.

- Добре. Да видим какво толкова ново ще ми предложите!

- Разбира се! Като начало да предложа обичайната ви поръчка.

- Обичайната? От къде знаете каква е обичайната ми поръчка?

- Имаме инсталиран идентификатор на клиенти. И ние знаем, че последните 53 пъти от този номер е поръчвано пица "Везувий", с допълнително сирене и шунка, плюс бутилка добре охладена бира.

- Ооо...добре! Ами... да, давайте обичайната поръчка!

- Добре, записвам. Мога ли само да си позволя да ви дам един съвет?

- Разбира се!

- Имате ли новото ни меню?

- Не.

- О, господине! Това е най-пълното меню, което някога сте виждали. Бих си позволил да ви препоръчам пица с извара и спанак, както и една бутилка минерална вода с малко съдържание на сол.

- Извара? Спанак? Сол? Ти луд ли си? Мразя това!

- Разбирам ви много добре, но това е най-доброто към момента за здравословното ви състояние. Да отбележа само, че имате много висок холестерол...

- Висок холестерол! Това пък няма как да го знаеш?

- О, господине! Нашата компания разполага с най-голямата база данни на планетата. От този телефонен номер и името ви имаме достъп до лабораторните ви изследвания.

- Не ми пука за вашата база данни и за холестерола ми! Не искам пица с извара и спанак! Пия си лекарства, за да мога да ям каквото искам, ясно?

- Съжалявам, но нашата база данни показва, че не сте си взимал хапчетата в близкото минало.

- Какво?!? Откъде по дяволите знаете това? Шпионирате ме от доста време, така ли?

- О, не, не, не! Просто имаме базата данни на всички аптеки в града и последният път, когато сте посетили аптека, е било преди 3 месеца. Купили сте един блистер, в който има 30 хапчета.

- О, човече! Така е! От къде знаеш това?

- От кредитните ви карти...

- Какво?

- Ами... да! Последният път, когато сте ползвали кредитната си карта в аптека е било преди 3 месеца. В същото време сте пазарували от други търговски обекти, което значи, че не сте загубили кредитната си карта.

- Ааа... кретени! А не мога ли да платя в брой? Мога, нали? Какво ще кажете сега?

- Това е невъзможно, господине. Плащате в брой само на любовницата си по 100 евро на седмица. Всичко друго плащате само с кредитната си карта.

- Идиоти! Откъде и как знаете, че имам и колко плащам на любовницата си?

- Ами... всички други ѝ плащат по банка. Пък тя внася допълнително 100 евро седмично повече. Ясни са имената на другите ѝ любовници. От вашия баланс се губят едни 100 евро. Следователно вие сте човекът.

- Е*а ми мамичката! Какво друго знаете за мен?

- Съжалявам, господине, но справката ви е доста дълга и това е, което виждам на тази страница на монитора. Като цяло ви съветвам да посетите личния си лекар възможно най-скоро, да си направите нови изследвания, да уточните дозата и вида на лекарствата си, за да може да ви бъдем максимално полезни в избора на храна.

- Мамичката ви и "Гугъл", и служители и държава, и ти и компютри, и бази данни и интернет, и "Фейсбук" и "Туитър", и липсата на личен живот в XXI век, и цялата тази проклета държава...

- Моля ви, моля ви, не се ядосвайте. Не е във ваш интерес. Не забравяйте холестерола, кръвното и другите здравословни проблеми, които имате.

- Млъкни, гад! Още утре събирам багажа и заминавам някъде далеч от всичко това. Да! Заминавам за Фиджи, или някъде, където няма интернет, компютри, телефони, без хора, които ще ме следват през цялото време, ще надничат в личния ми живот, ще имат база данни и ще знаят с кой си лягам и какви гащи си купувам.

- Много добре ви разбирам, господине, но...

- За последен път ще използвам кредитна карта, за да си купя билет за самолета и отлетя на края на света!

- Добре, но.....

- Отменям поръчката за пица и бира. Не ми трябва още един ред във вашата база данни.

- Добре, господине, поръчката ви е отменена, но ако може, само още една подробност.

- Какво, по дяволите! ?

- Искам само да ви напомня, че вашият паспорт е изтекъл...