Всичко за ползите от колагена

  • Сподели:
Всичко за ползите от колагена

С напредването на възрастта и заради постоянното натоварване, ставите ти се износват, а хрущялът може да се разпадне. На практика – ти ще загубиш своите амортисьори, а всички знаем какво означава автомобил без амортисьори. Всяко движение ще се превърне в болка, когато костите започнат да се трият една в друга. Редовният прием на колаген ще ти спести това.

Какво е колаген?

Колагенът е дълговерижен протеин, съставен от 19 различни аминокиселини. Той е най-широко разпространеният протеин в тялото. Думата идва от гръцки и буквално означава "производство на лепило". Това прави и колагенът – поддържа структурата и еластичността на кожата, чревната бариера, мускулите, сухожилията и ставите.

Приемът само на колаген обаче не е достатъчен, нужно е да взимаш паралелно и витамин C, както и да включиш много плодове и зеленчуци в своята диета. Между 15 и 18 век са загинали два милиона моряци, болни от скорбут. Те са имали в изобилие месо и мазнини, които са източник на колаген, но въпреки това не са имали полза от него, защото не са приемали никакви плодове и зеленчуци.

Без витамин C тялото ти не може да произвежда и абсорбира колаген. Запомни, че всички витамини имат своето предназначение и че повечето вървят по двойки с други хранителни вещества.

Кога се нуждаеш от колаген?

Около 35-годишна възраст производството на колаген започва да се забавя. След като навършиш 40, твоят колаген започва да намалява по-бързо, отколкото тялото ти може да смогне да произведе. До 60-годишна възраст повече от половината от колагена в тялото ти ще изчезне. Не можеш да предотвратиш изцяло този процес, но можеш да го забавиш.

Колагенът като хранителна добавка

На пазара ще откриеш много видове колаген, но основно те са само два: на животинска основа и на растителна. За животинският е ясно от къде идва. В колагена за вегетарианци няма същински колаген, а съставки, които се активират в тялото ти и стимулират организма ти сам да си го произведе.

Как тялото ти произвежда колаген?

Тялото ти произвежда колаген всеки ден, като използва наличното витамин C и какъвто и да е протеин от храната, която ядеш. Така образува малки молекули, наречени проколаген. Когато молекулите на проколагена станат много, те започват да се слепват и да образуват мрежа от струни – онова, което наричаме колаген.

Здравословният начин на живот също ти помага да произвеждаш повече колаген. Цигарите, алкохолът, липсата на достатъчно сън и твърде малкото упражнения карат тялото ти да забавя производството му.

Ползи от колагена за здравето ти

1. Кожа – в козметичната индустрия колагенът е най-предпочитан за запълване на фини линии и бръчици. Използва се и под формата на инжекции, но ефектът им е краткотраен. Ако трябва да избираш между крем с колаген и хранителна добавка, избери добавката, защото кожата абсорбира много малка част от козметиката, с която я третираш. Причината за това е силната кожна бариера, която те предпазва всеки ден от вируси и фини прахови частици.

2. Стави – не е нужно да си спортист, за да изпитваш болка в ставите. Колагенът действа като масло върху ръждясал механизъм. Киселините в колагена имат и противовъзпалителни свойства, които ще облекчат сковаността ти.

3. Чревна бариера – микроскопичните власинки в червата ти са направени от колаген. Благодарение на тях, ти абсорбираш повече хранителни вещества.

4. Мозък – високите нива на колаген могат да те предпазят и от Алцхаймер. Недостигът на колаген води до спонтанна клетъчна смърт и високи нива на оксидативен стрес.

5. Сърце – колагенът предотвратява натрупването на плака в артериите, което пък понижава вероятността за инфаркт.

6. Кости – колагенът храни клетки, които отговарят за костите и които се наричат остеобласти. Те помагат за предотвратяването на остеопорозата.

Остеопороза

Тя засяга много възрастни и се получава неусетно. Остеопорозата прави костите ти по-податливи на фрактури и счупвания, дори при леки удари. Остеопорозата е причина и за костни и ставни болки. Ранните симптоми на остеопороза включват: лесно пукване или чупене на кости, болки и намаляване на ръста – сигурно си забелязал как възрастните хора се изгърбват и "смаляват" и това е една от причините. Колагенът не е единственият начин да се справиш с трудното положение – има храни, които ще засилят ефекта на добавката.

Храни, които да приемаш с колаген

1. Кокосово масло – често се смята за супер храна. Помага за изграждането на плътни кости поради антиоксидантните си свойства. Подобрява абсорбцията на магнезий, калций и колаген. Можеш лесно да замениш слънчогледовото олио с кокосово масло. Някои дори го прибавят към кафето си за аромат.

2. Тъмнозелени зеленчуци – обикновено имат високо съдържание на калций. Сред тях ще откриеш кейл, спанак, зеле и подобни. Яж всеки ден по една голяма салата. Ако не обичаш някой от тези зеленчуци, винаги можеш да си направиш смути по твой вкус. Един плод е достатъчен да маскира вкуса им, а и ще допринесе с нещо за хранителния ти режим.

3. Храни, богати на витамин C – плодовете и зеленчуците, в които се съдържа най-голямо количество, са: портокали, киви, броколи, лимони, карфиол, брюкселско зеле и чушки.

Упражнения

Физическата активност също помага. Трябва да поддържаш тялото си, дори в напреднала възраст. Знаеш, че не разполагаш със същото количество енергия като тийнейджър, но не можеш да се откажеш от упражненията и от правилната фитнес програма.

Ако поддържаш мускулите си, те ще направят същото за костите ти. Дори не е нужно да тренираш силово – редовните разходки, сутрешното разтягане, плуването, карането на колело и леките упражнения също са чудесен начин да запазиш тонус.

Дори да не го съзнаваш още, колагенът вече е част от живота ти и от теб зависи дали това ще е така утре и вдругиден. Ежедневно вършиш много неща, благодарение на колагена, за които вероятно дори не се замисляш.

Така че не забравяй за него и с напредването на възрастта гледай постоянно да снабдяваш тялото си с източници и начини, чрез които да се сдобие с този така важен протеин.