Явор Веселинов: Книгите, които ме промениха

  • Сподели:
Явор Веселинов: Книгите, които ме промениха

Писател, сценарист, ветеринарен доктор - така гласи кратката визитка на Явор Веселинов. Към това представяне ще добавим романите му "Самоубийци", "Ноември", "Сънища", "Несподелено", "Сурогат", "Колко голяма е голямата любов" и ще споменем факта, че в момента той завършва седмата си книга. 

Ето какво сподели Явор Веселинов пред HighViewArt.com

"Книгите, които ме промениха или повлияха на моето развитие и формиране общо като човек или като пишещ човек, разбира се, са много повече от десет. Ще изброя някои от тях, като последователността не указва степента на тяхното значение. Тук е мястото да благодаря и на всички хора, които в ранна детска възраст ме насочиха към книгите, към четенето и разказването на истории; на всички писатели (разказачи), които седят от другата страна на историята."

Книгите, оказали най-силно влияние върху Явор Веселинов:

1. Приказки от Братя Грим

Явор: "До ден днешен продължават да разпалват въображението ми, както го правеха в онези времена, които са на самата граница на моите спомените. Двата стари тома с твърди корици, седят на лавицата във всекидневната ми и сега."

2. Чудомир

Явор: "Събраните разкази за Българина на великия наш разказвач, който винаги успява да налива сълзи на смях и размисъл в очите ми."

3. "Историята на Артър Гордън Пим" от Едгар Алън По

Явор: "Страхът и любопитството, с което навлизах в онези непознати, тайнствени и мистични води."

4. "Борба за огън" от Жозеф-Анри Рони-старши

Явор: "Романът е от онези книги, които всеки трябва да прочете на младини; за първичната същност на човека и изконно важните неща в живота и самото оцеляване."

5. "Суеверие" от Дейвид Амброуз

Явор: "За нещата, които се случват в нашия свят и ние не можем да обясним на себе си и на другите, предпочитайки да подхождаме към тях с недоверие."

6. "Силата на мита" от Джоузеф Камбъл

Явор: "За забравените и далечни корени на човека; за отговорите, скрити в древните и общочовешки митове и легенди."

7. "Пътешествие до края на нощта" от Луи-Фердинан Селин

Явор: "За пътуването вътре в самия себе си и сблъсъка със собствените и чуждите особености и въображение."

8. "Мъртва зона" от Стивън Кинг

Явор: "За напрежението, което ми донесе първия допир до такъв особен ум."

9. "Всичко" от Маргарита Петкова

Явор: "Поезия, която е въплътила и носи традициите на цялата Българска поезия, изказана толкова характерно и естествено хубаво."

10. "Дон Кихот" от Мигел де Севантес

Явор: "Една книга, в която има всичко за всеки и аз намерих моето си."

11. "Сънища" от Явор Веселинов

Явор: "Мой роман – заради начина, по който промени живота ми и моя вътрешен мир; създаването на тази книга и последствията от това..."