За да бъдем щастливи, трябва да се променим ние, не светът

  • Сподели:
За да бъдем щастливи, трябва да се променим ние, не светът

Напрегнатото ежедневие непрекъснато провокира отрицателните ни емоции с различни форми на несправедливост, конфликти и стресови ситуации, в които ни е трудно да запазим самообладание и се оставяме на гнева или страха да ни водят. В подобни моменти е много лесно да възприемем поведението "аз срещу всички" или "ние срещу тях" и да вярваме, че ние сме от добрите, а "те" – лошите.

Но ако мразим хората, които не са съгласни с нас, то и ние влизаме в отбора на мразещите. А когато мразим, ние се лишаваме от способността да виждаме другите в тяхната им цялост, която далеч не е само черна.

При дехуманизирането на другите, само защото мислят различно, при превръщането им в наши врагове, ние само затрудняваме още повече общуването си с тях. Това, от своя страна, задълбочава проблемите ни, подхранва страха и гнева ни, повишава стреса и изолацията ни – напълно нормално, защото когато сме ядосани или уплашени, ние сме склонни да се фокусираме само и единствено върху своите негативни емоции и мисли, върху възможните опасности, които ни очакват, а това може да доведе до самоизпълняващо се пророчество.

Хубавата новина е, че винаги имаме възможност да променим начина, по който възприемаме себе си, другите и света около нас. Може би погрешно вярваме, че пречката за нашето щастие са външните обстоятелства или че разбирателството ни с околните зависи от тяхното отношение и от това дали споделят мнението ни. Но това съвсем не е така…

"Ние трябва да бъдем промяната, която искаме да видим в света", помните този толкова често цитиран съвет, нали? Не попадайте в капана на опасното убеждение, че светът трябва да се промени, за да бъдете по-добри, по-толерантни, по-щастливи и т.н. Промяната е вътрешен ангажимент, който е само наша отговорност.

Необходими са съзнателни усилия, за да оценим доброто и да се отнасяме с доброта към света. Предлагаме ви 4 начина, подкрепени от науката, които ще ви помогнат да постигнете това.

Потърсете доброто в другите

А когато го намерите, забелязвайте го и го оценявайте. Това може да ви се струва изкуствено и прекалено, но изследванията показват, че нашите очаквания оказват силно влияние върху поведението на околните. Когато се отнасяме към другите с доброта, когато очакваме от тях да ни отвръщат със същото, вероятността в отговор да получим доброта, се увеличава.

Любопитен факт: Неотдавна изследване показа, че актовете на доброта активират части от мозъка, които участват в мотивацията за социално ангажиране и действие. Това означава, че ако станем свидетели на „правене на добро”, е много вероятно и самите ние "да го предадем нататък". Психолозите наричат това явление "ефект на моралната елевация". За първи път този ефект е бил изследван през 2010 г., когато учени от Университета на Калифорния в Сан Диего демонстрират ефекта в забавен експеримент – те включват доброволците в съвсем обикновена игра. По време на експеримента психолозите установяват, че когато хората безкористно помагат на другите, заразяват с добротата си и околните.

Опитайте се да не се фокусирате върху негативността

Колкото и странно да звучи, за хората е много по-трудно да останат фокусирани върху положителната страна на живота и много по-лесно да паднат в капана на отрицателното, предъвквайки отново и отново потенциалните заплахи, липсите в живота си или в комуникацията си с околните. Ето затова медиите ни ангажират с толкова много мрачни и негативни истории, защото знаят, че с тях ще задържат вниманието ни.

Въпреки че е добре да сме наясно с възможните заплахи и проблеми, е опасно да не обмисляме перспективите. Към нещата, които ни тревожат, трябва винаги да подхождаме от гледната точка на хора, които могат да се справят с всички превратности, без значение трудностите. Приемайки ролята на жертва, която преминава през живота с убеждението, че не може да направи нищо, за да промени злочестата си съдба, ние сами се обричаме на страдание и нещастие. Точно по тази причина пестеливо разпределяйте времето, което посвещавате на негативните истории, хора, мисли и емоции.

Бъдете в този момент

Животът се състои от поредица от настоящи моменти. Присъствайки в своето тук и сега, вие няма да забравите, че сте отговорни за качеството на собствения си живот. Учени, изследвали тази житейска нагласа, уверяват, че тя намалява стреса и увеличава състраданието ни към околните и собственото ни чувство за щастие.

Практикувайте ежедневно медитация на любяща доброта

Визуализирайте атмосфера на радост, свобода и любов. Представете си себе си, близките си и дори хора, които не харесвате, щастливи и обичащи се. Според изследователите този вид медитация подсилва емоционалната ни устойчивост и стабилизира социалните връзки, които могат да ни помогнат да се справим с бъдещите предизвикателства.

Източник: psychologytoday.com / Превод: Ина Фенерова / framar.bg