За една по-цивилизована раздяла...

  • Сподели:
За една по-цивилизована раздяла...

Когато прекратява отношенията си с даден човек, в случая развод, едната страна не успява да запази контрола си. Нещата рядко са човешки и цивилизовани. Стават грозни. Грозни, защото има дете в средата. Лесни са разделите без деца. Ти наляво, той... накъдето реши. 

Да приемем, че страната, която не успява да запази контрола си е слабата. Слабата страна често вика, лъже безцеремонно, отрича или изопачава истини, удобни нему, служи си с подмолни действия, детинско сърдене или гняв, демонстрира малки ташаци или липсата на такива. Слабата страна може да бъде както мъж, така и жена.

Изяждайки се двете страни, между войната да си съперничат за това кой е силна и слаба страна, забравят (което е нормално), че има една друга висша страна, по-специфична от техните нужди, която се нарича детето. При много голям късмет и добри зарове, детето ще е малко, невръстно и трудно би помнило дадени сцени. Въпреки че не е съвсем така.

Какви грешки прави мъжът?

Слаб е, пие, невъздържан е, агресивен, арогантен, използва епитети, отсъства от живота на детето (мъж може да живее с теб и детето и пак да отсъства от живота ви, разглеждай го общо), държи се инато, има нужда от два токата, от друга буца мускули, която да му каже: Братле... излагаш се, стегни се! Ще драпа до последно да плати най-мизерната издръжка.

Какви грешки допуска жената?

Емоционална е, преживява нещата много, в тази си амбиция започва да говори с всеки срещнат човек колко е тъп мъжът й, колко е бездарен, пълен мухльо, чука наред, мрази майка й, грешка е също да казва: Ти повече няма да видиш това дете.

Защо е кофти да говориш с всеки срещнат човек?

Хората понякога са зли. Сред тях има зложелатели. Сеирджии също не липсват. За тях вашата болезнена драма би била пиршество. Ще се получи и настройване, защото често хората не са обективни. "Точно така, мани го тоя калтак и боклук."; "Тя не беше за теб, баси мухлата и кухата пача, много по-добре си без нея, наздраве."

Истината е, че каквото и да споделиш на друг човек, единствено вие двамата знаете какво става във вашето ядро. Можеш да си съвършено искрен, да не спестиш нито един детайл, но другият човек не живее в твоя живот, не бърка в твоя хладилник, не спи в твоя креват.

Той може само да изрази мнение и позиция, която да те удовлетвори или разочарова. Може и да ти помогне, има и такива случаи. Но вашето ядро е мястото, където се е случвало всичко и вие знаете кое е добре за него.

Какво е хубаво да направиш?

Не храчи срещу мъжа ти/жена ти пред всеки. Ограничи тези неща до един човек. Избери си един човек и прави това с него. Готино е, олеква. Развяването на личния ти живот пред всеки срещнат не е ок. Позволявай срещи на детето с бащата. Обратното е лошо. Няма да обяснявам защо. Бащата може да е всякакъв - пияница, пропадняк, нищожество, отрепка. Но той е баща! Ти си мега силна жена! Ти си терминатор с цици, но той е баща.

Към двете страни:

Запазете цивилизованост. Каквото и да коства това! Запазете собственото си себеуважение. После срамът го няма. Дръжте се като големите играчи. Има едно нещо, което ви вълнува и това са здравето, интересите и доброто на детето. Детето е над всичко.

Останалото са вятър работи и малко уиски.