За Вселената в теб и промяната

  • Сподели:
За Вселената в теб и промяната

Ако си зададем въпроса "Кой съм Аз", ще започнем да си отговаряме с различни определения – думи, опитващи се да обхванат различни аспекти на личността – син, служител, фотограф, родител, добър, лош, умен, способен, мързелив, амбициозен… Но описват ли изчерпателно този, който съм?

Много хора все още възприемат личността си и личността на другите като нещо статично и веднъж завинаги фиксирано. Те казват аз съм такъв и такъв, той е такъв, сякаш тези определения не могат да бъдат променени.

Истината е, че личността винаги е по-голяма от всичките съставни части, които ѝ препишем. Тя не е нещо статично, тя е динамична и постоянно се развива. Колкото повече напредваме по житейския си път, толкова повече се променяме и това е красиво.

Личността е цяла Вселена – многообразна и сложна и единственото сигурно нещо за нея е промяната.

За да живеем хармонично е полезно да обръщаме внимание на тази промяна. Това знание дава възможност да се научим да управляваме този процес по най-добрия за нас начин. А това умение ще ни е полезно в справянето с различни трудности.

В психологическите консултации често се случва проблемите и различните симптоми да са причинени именно от "застой" в личността - когато сме зациклили върху дадени определения и представи за себе си, а те вече не отговарят на промените в нас и живота.

В тези моменти, когато ни се случва нещо неприятно или имаме негативни преживявания, може да се запитаме: "Каква промяна настъпва?", "От каква промяна имам нужда?" и "Каква е първата стъпка в тази посока?"

Когато приемем промяната и се отдадем на нейния ритъм, личността ни хармонично се влива в потока на живота. От самостоятелен Аз се превръщаме в съучастници във Вселенската игра.

Още интересни статии на автора може да откриете в неговия блог

За Вселената в теб и промяната

Личността е цяла Вселена. Снимка: brebenel-silviu.deviantart.com