Забавни факти за храната

  • Сподели:
Забавни факти за храната

Фактите за храната не са нещо, за което наистина мислите, когато ядете любимото си ястие, но колегите от The Fact Site го правят. Храната може да бъде здравословна или предизвикващо вина удоволствие! Всички имаме своите слабости, що се отнася до това, което обичаме да ядем. Някои от тези храни, независимо дали са здравословни или не, имат интересни факти, които никога не бихте предположили или помислили.

 

1. Най-скъпата пица в света струва 12 000 долара.

Това е така, защото изработката й отнема 72 часа и може да бъде направена само в дома ви от 3 италиански готвачи. Пицата е покрита с 3 вида хайвер, биволска моцарела, омар от Норвегия и Чиленто и розова австралийска морска сол.

2. Индийското орехче е халюциноген.

Ако поглъщате индийско орехче в големи дози, то действа като халюциноген поради естествено съединение, наречено миристицин. То може да наложи промени в съзнанието, ако се приема в големи дози.

3. Крекерите имат дупки в тях, защото…

 По време на процеса на печене, ако крекерите имат дупки в тях, това предотвратява въздушните мехурчета да разрушат продукта.

4. Кетчупът се използвал като лекарство.

Още в началото на 1800 г. хората разбрали, че доматите имат лечебни качества. Според лекарите, те могат да лекуват диария и проблеми с с храносмилането. Затова и преди два века написали рецепта за вид доматен кетчуп, който след това се е превърнал в хапче и се използвал за медицински цели.

5. Белият шоколад не е шоколад.

Името му е измамно, тъй като в белия шоколад ги няма компонентите на обикновения шоколад. Това всъщност е просто смес от захар, мляко, ванилия, лецитин и какаово масло.

6. Чушките всъщност не лютят.

В чили чушките има химикал, наречен капсаицин, който заблуждава устата ви, като че ли я изгаряте - затова боли пикантната храна. Болката, обаче, е цялата в главата ви.

7. Определена музика може да ви накара да пиете по-бързо.

Изследователи проведоха експеримент, за да видят как хранителните навици на хората се променят въз основа на музиката, която свири. И се установи, че силната музика кара хората да пият повече и по-бързо.

8. Пържените картофки идват от Белгия, не от Франция.

Наричат ги само пържени картофи по френски, защото се режат по френски начин.

9. Пица „Маргарита“ е кръстена на кралица.

Когато крал Умберто I и кралица Маргарита посетили Неапол, поискали да опитат храната, която местното население ядала, нищо, че не била изискана. Пицата по това време е била храна за бедните. Кралицата толкова много харесала пицата само с доматен сос и моцарела, затова и тя е кръстена на нея.

10. Карфиолът се предлага в множество цветове.

Въпреки че обикновено виждаме само бял карфиол, той всъщност има лилави, оранжеви и зелени сортове. Оранжевите и лилавите карфиоли имат по-високи стойности на антиоксиданти!