Защо бурите носят женски имена

  • Сподели:
Защо бурите носят женски имена

Практиката да се дават лични имена на бурите изглежда произхожда от Клемент Ураг, австралийски метеоролог, който през 1890 г. се забавлява, кръщавайки бурите на жени, митични фигури и политици, които не харесва. Съвременната система за използване на лични имена се развива по време на Втората световна война, когато метеоролозите започват да използват женски имена - често тези на съпруги или приятелки - вместо тромави обозначения въз основа на географска ширина и дължина. 

Кратки и бързо разбрани, имената били по-лесни за предаване по радиото и по-удобни за съхранение, ако имало повече от една буря в даден район. Системата е формализирана, когато от Националната метеорологична служба съставят азбучен списък с женски имена, които да се използват за названията на бури в Атлантическия океан. Мъжките имена били добавени към списъка през 1979 г., когато женските групи посочили сексизма като аргумент при използването само на дамски имена.

Как се подбират имената в наши дни?

Специален комитет на Световната метеорологична организация поддържа списъци с имена, които да се използват за тропически циклони. Имената в списъка трябва да са кратки, отличителни и съответстващи на техните културни и географски области, така че да са лесни за запомняне от хората. За басейна на Атлантическия океан има шест азбучни списъци с по 21 имена, като списъците се циклират ежегодно. 
Много е вероятно част от имената в списъка за 2018 г., който започва с Алберто, Берил, Крис, Деби и Ернесто, да се повторят през 2024 г. Буквите Q, U, X, Y и Z не се използват, защото няма достатъчно налични имена. Ако има повече от 21 имена на бури, се използват гръцки букви. За западната част на Тихия океан/Южнокитайско море, където има по-голямо разнообразие от езици, имената в списъците се допринасят от страните в региона. Така че един списък започва с Nakri (Камбоджа), Fengshen (Китай), Kalmaegi (Северна Корея) и Fung-wong (Хонконг). 
Ако ураган или тайфун са особено разрушителни, името им се оттегля от списъка. Някои забележителни имена, които трябва да бъдат пенсионирани, са Катрина (2005), Санди (2012), Хайян (2013), Меранти (2016), Харви (2017), Ирма (2017) и Майкъл (2018).