Защо е важно равновесието?

  • Сподели:
Защо е важно равновесието?

Има такава дума: Равновесие. Означава баланс, устойчивост. Това е състояние на вътрешен комфорт, на хармония. Нарича се още медитация, нирвана, дзен, вглъбяване, транс, хипноза...

Как да разберем, че сме в равновесие?

1. В това състояние възникват удивителни усещания за блаженство, душевна еуфория, душата ти пее, иска ти се да летиш. Чувстваш лекота, сякаш камък ти е паднал от плещите.

И колкото и да си уморен, изтощен от работа, от мисли, от напрежение, главата ти става бистра, умът - ясен, от предишната умора няма и следа. Имаш желание да правиш нещо, да твориш, да работиш. Изпълнен си с положителни мисли и емоции, чувстваш се свободен.

2. Дишането се забавя. Силите се възстановяват бързо. Като че ли всичко в теб се освобождава. Трудно е да се обясни с думи. Всеки може да го почувства различно. То е много приятно и в него се осъществява хармонизация на организма, установява се равновесие между душата и тялото.

Сякаш главата се изпразва от мисли, а тялото - от емоциите и чувствата и просто почива, събира сили. Това е състояние на вътрешен комфорт и дишането е естествено, по-близо до повърхността. Променя се работата на мозъка, на сърцето, на всички вътрешни органи и системи.

Защо е важно да имаме равновесие?

• В състояние на равновесие се освобождаваме от различни отрицателни емоции и преживявания, които ни пречат да се настроим на определена дейност.

• Можем да си внушим на самите себе си програми за релаксация. "Чувствам се добре, тялото ми е отпуснато и леко..." и др., защото в това състояние организмът е подвластен на волята. Решаваш да се успокоиш - и се успокояваш.

• По време на това състояние се осъществява ускорено усвояване на нови навици. Можеш да реализираш собствените си желания и цели.

• Изработват се жизненоважни за организма хормони и т.нар. ендоморфини, които създават основа за положителни емоции, влияят върху органите лечебно, ако имат нарушена дейност.

• Не реагираш; приемаш всичко равнозначно - няма важно и неважно. Ставаш неутрален за всичко, което идва към теб.

Ако не си позволява това състояние, човек е склонен към изкуствени начини за равновесие - пуши, пие алкохол, взима наркотици. Ако се потиска и не е свободен, стига до неврози, става изключително чувствителен към външни влияния.

Едно упражнение, с което да влизате в състояние на равновесие, е следното:

Съсредоточете се върху една точка. Тя може да е на тавана, а може и да е пред вас, пред погледа ви. Останете така минимум 5-6 минути и бавно и постепенно се оставете тази точка да ви погълне. Влезте с нея със съзнанието си, дайте си толкова време, че да обхване целия ви мозък.

Докато усетите, че изчезва връзката ви със заобикалящия свят, няма я. Практикувайте го всеки ден и колкото повече го правите, все по-лесно ще се получава и все по-бързо.

Друго упражнение е състояние на Хипноза.

Още по темата на Курс обучение "Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?".