Защо си "поръчваме" болести?

  • Сподели:
Защо си "поръчваме" болести?

Една от причините за възникване на болестта е несъзнателни изгоди. Болестта дава възможност да се решат някакви въпроси, с които не бихме могли да се справим, ако не сме болни.

1. Болестта е начин да получим внимание

Най-често децата си "поръчват" заболяване, защото имат нужда от душевна топлота и грижа от родителите си. Те обаче са твърде заети със себе си и детето какъв изход има - да се разболее. Щом като детето се разболее, родителите захвърлят всичките си ангажименти и се занимават само с него - целта е постигната.

Възрастните също искат да си починат и да усетят върху себе си загрижеността и вниманието от близките си. В крайна сметка, хората и да живеят заедно, не общуват достатъчно, липсва им взаимното уважение, грижата и интересът към проблемите им.

Те търсят начин да получат всичко това и го намират чрез някакво заболяване. Щом се разболеете започват да ви обръщат внимание всички. Как човек би могъл да получи любов и внимание, ако не е болестта? Почти е невъзможно.

2. Болестта е начин да постигнем целите си

Децата знаят как да постигнат целите си - някоя нова играчка - чрез болестта. Детето се разболява и родителите му купуват всичко - само и само да оздравее.

От този подход активно се възползват и възрастните. Не искате да отидете на фирмено събитие, командировка и пр. и се разболявате - внезапно вдигате температура - ето повод да не ходите там, където не искате.

3. Болестта е начин на съществуване

Това е много популярен начин да се поръчват болести - човек е ангажиран, има какво да прави. Болестта дава възможност да се занимаваме с нещо. Ходи се по болници, общува се с лекари, аптекари, с други болни, има общи теми на разговор, близост. Животът има смисъл, човек се чувства ангажиран. Какво би правил без болестта? Ще скучае, животът няма да има смисъл.

4. Болестта създава чувство за собствена значимост

Човек, който години наред има вниманието на другите хора чрез професията си, статута си в обществото, изведнъж, като остане без работа (пенсионира се) и изчезне чувството за собствена значимост, си поръчва болест.

Чрез нея си връща поклонението на тълпата, защото болестта му не е никак "проста", а необикновена, рядка. И ето че той отново става център на вниманието. Дори да го боли, той отново си е създал живота, към който се е стремял - да е важен, да е значим.

5. Болестта като начин на почивка

Това е много разпространена причина за поръчка на болест - начин за почивка. Свързано е с напрегнат ритъм на работа, с много ангажименти, неспособността да си позволим сами почивка, презареждане и идва болестта. Душата копнее за почивка и вътрешното състояние изпълнява желанието на душата.

Имаме спокойна съвест да починем - болни сме от грип, от ангина, или нещо по-сериозно, чрез което да си починем седмица-две. Понякога несъзнателно можем да си поръчаме болест на детето ни. Оставайки вкъщи с болното дете си позволяваме почивка за самите нас.

6. Болестта като начин да бъде избегнато нещо неприятно

Така или иначе не винаги болестта носи неприятности. Тя е начин да избегнем нещо неприятно - някоя публична изява, нещо, на което не можем да кажем Не, не можем да сложим граници.

7. Болестта като начин за отлагане на важно решение

Понякога човек трябва да вземе важно решение - да си смени работата, местоживеенето, да се ожени или разведе. И така човек си поръчва болестта, за да може с чиста съвест да отложи трудното решение или да си даде отсрочка.

8. Болестта като начин за манипулиране на околните

Заплахата човек да се разболее, дори да умре, е начин да манипулира близките си. Този подход се използва от слаби хора, които нямат способността и възможността да постигнат своето по друг начин. И този начин "работи", защото чрез болестта стряскат околните, които не искат да бъдат те причината за заболяването им.

Изпълняват всичките им капризи и прищевки, защото чрез болестта се атакува чувството за отговорност и почтеност у другите. Така жена (или мъж), разболявайки се, се опитва да задържи половинката си до себе си, да не бъде изоставен(а), пренебрегнат(а), да бъде обичан(а).

Какъв е изходът?

1. Осъзнайте какви са вашите изгоди, ползи от болестта. Това са така наречените вторични ползи. А след това намерете друг начин да получите това, което искате, но БЕЗ да се разболявате.

2. Кажете на вашето подсъзнание, че вече нямате нужда от болестта. Че повече няма да използвате подсъзнанието си да ви разболява и по друг начин ще се справяте с житейските трудности.

3. Заменете неправилното убеждение, че за здраве човек обръща внимание на себе си чак като се разболее. И го заменете в новото вярване, че имате позитивно отношение към организма си - наблюдавате го, грижите се за него всеки ден.

4. Работете върху ниското си самочувствие и ниската си самооценка. Развивайте любов към себе си и повишаване на цялостната ви самооценка (Александър Свияш).

Поръчайте тук:  КНИГА "Как да управляваме емоциите си", Светла Трифонова