Защо в спора се ражда истината и как връзките укрепват, когато страстите бушуват

  • Сподели:
Защо в спора се ражда истината и как връзките укрепват, когато страстите бушуват

Страстта е именно тази искра, която държи в напрежение влюбените, а когато всичко е така безоблачно, безпроблемно и дори сухо - някак на мига спира да ни бъде интересно.

Знаете ли, че при партньорите, при които спорът е присъствал в техните отношения, връзките им са се съхранили във времето.

Обикновено двойките, които наистина няма какво да си кажат или избягват умишлено да навлизат в дискусии, са тези двойки, които всъщност имат по-сериозни проблеми.

Разберете, че именно в спора се ражда истината и тези двойки, които открито споделят своите мисли са истински щастливци, които определено познават добре човека до себе си и знаят, че спорът не е основание за прекратяване на връзката, а средството, чрез което да се изчистят недоразуменията, защото в противен случаи те ще се напластяват през годините и в един момент нещата просто ще излязат извън контрол, защото и двамата партньори са решили да не разрушават равновесието и да мълчат, когато трябва да говорят. 

Повечето двойки успяват да подхранят своите отношения по този начин и определено спорът им дава силата да бъдат наистина откровени докрай, може би в други случаи не биха си позволили да бъдат така искрени, освен когато страстите в тях истински бушуват.

Граница между гнева и страстта е наистина тънка и ни кара да осъзнаем, че именно това е любовта – откровеност и свобода, да кажем това което ни вълнува и ако не го направим с любимия човек, пред кого другиго всъщност можем да си излеем емоциите?

Страстните връзки се основават на откритост и честност – затова не би следвало да се страхуваме да бъдем себе си и да споделяме своите мисли, вместо да се затваряме в собствената си черупка, докато чакаме неприятният момент да премине, но без да сме сподели какво точно ни тревожи пред любимия човек – често пъти невъзможността ни да бъдем себе си и гласно да споделяме своите чувства ни отвежда до моменти на депресии и едно тягостно чувство, че сме останали напълно неразбрани.

Затова е добре да се научим да споделяме, да контактуваме със своя партньор и да бъдем себе си. 
Знаете ли, че най-вероятните раздели и разводи се случват след шестата година от запознанството – няма как да не се съгласите, че любовта е основния фактор и движеща сила продължителността на една връзка, а щастието постигаме от изграденото доверие и способността да си кажем честно в очите всичко, което ни мъчи.

Нещастните бракове са тези, в които липсва комуникация, топлина и онази искрица, която ни подържа живи. Тези бракове дори и да оцелеят по-дълго са абсолютно безсмислени и успяват да наранят и двамата участници в тези отношения. 

Направени са стотици проучвания, които ни показват, че спорът е особено полезен за една наистина здрава и стабилна връзка.

Той е спойката, той е същността, която ни кара да говорим, размишляваме, дори да се обединяваме и подкрепяме, защото докато мълчим, ние всъщност всекидневно, стъпка по стъпка се отдалечаваме от своя партньор, докато след година две започваме да осъзнаваме, че вече дори не познаваме човека с когото живеем, странно нали?

Има направена статистика, която ни разкрива, че именно тези двойки, които успяват да бъдат честни един с друг и не си спестяват детайлите, не се притесняват да спорят - са тези двойки, които живеят по-дълго време заедно и са по-щастливите двойки. 

Тези двойки, които успяват наистина да се изслушват, дори когато спорят и накрая достигат до съгласие, са тези двойки, които живеят по-здравословно, може би ще се запитате ''защо''.

Отговорът е много прост - чували сте много пъти как стресът, нервите и натрупването на гняв, влияят отрицателно на нашето здраве, е именно това се случва с нас, когато събираме в себе си всички тези неприятни чувства, вместо да ги излеем на мига и да продължим напред – здрави, щастливи и изчистени, ние ги трупаме, което ни кара да се чувстваме още по-затормозени и неразбрани, защото таим прекалено много негативни емоции в себе си, а това се отразява директно върху нас самите, затова когато сме разгневени или пък наистина има какво да кажем на своя любим – никога не трябва да премълчаваме и да задържаме тези чувства вътре в себе си.

Особено пък такива емоции, които можем на момента да изчистим и да ни олекне. Спорът е начин да покажем нашата позиция, както и начин да стигнем до колективно решение със своя партньор – той е верният път към щастлива връзка и прекрасен брак, защото докато мълчим обикновено някой друг прави избора вместо нас, а междувременно ние трупаме излишни ядове в себе си, които тровят душата ни.