Женски възрасти

  • Сподели:
Женски възрасти

Дете, момиче, жена или баба? Нося ги всичките в себе си. Усещам радостното или сърдито дете. Момичето, което харесва всичко лъскаво и наивно тръгва след чуждото одобрение. Жената, свързваща се с другите, творяща и грижовна. Мъдрата баба, която кротко седи в двора, за никъде не бърза и знае, че всичко е суета.

Прекрасно е, когато са свързани и танцуват в едно, танцуват живота чрез мен!

Не е лесно, нито за днешната жена, нито за съвременния мъж, плавно да преминава от възраст във възраст. Да могат да използват богатствата на предходния период от живота си и да интегрират новопоявилите се възможности.

Нашите древни предци са използвали ритуалите, за да отбележат и улеснят този преход. Сега избягваме дори и най-светските ритуали като брака, кръщенето, празниците…

Тъжно и самотно живеем. Вътре в душите ни се случват хиляди промени, които вълнуват, изискват отговор от нас, плашат. Крием ги, като че ли се срамуваме от тях и, вкопчени в момичето, не даваме на жената да разцъфти, залепнали за жената, не допускаме мъдростта да ни докосне.

Страхуваме се да преминем, да продължим… Измъчваме и притискаме тялото си в опита да не остарява, стремим се да спрем времето, вместо да следваме естествения му ход, а от това само още повече боли.

За себе си със сигурност разбрах. Най-освобождаващо, щастливо и цялостно ми е, когато тялото и душата са заедно. Тогава мога да пътувам във времето на моите възрасти, мога да решавам проблемите си и да преживявам истински радостите си.

Както казва една моя приятелка: "Позволете на душата да настигне тялото!" и само тогава ще преминем отвъд ограниченията на възрастта.

А след това позволете на душата ви да стигне до друга душа и телата ви да се слеят… Това сливане, както са го описали Хорхе Букай и Силвия Салинас в книгата си "Да продължа без теб", е противоотровата на старостта:

"Ние, жените, измерваме хода на времето според интереса, който мъжете проявяват към тялото ни. Винаги си мисля колко е важно за една жена да се чувства желана. Аз преминах тази граница, малко мъже се обръщат, за да ме погледнат. Единственият отговор на този труден момент в живота на една жена е любовта.

Как да не ни вълнува нас, жените, любовта, като знаем, че когато един мъж ни гледа с очите на любовта, когато ни желае, тялото ни се превръща в специално място, въпреки че съществуват други, по-хубави тела, които да съзерцава?

Когато има любов, сливането на телата прераства в нещо уникално и тогава всеки се чувства в мир и хармония с Вселената и има усещането за единение с Космоса, което ни показва, че не сме сами.

Когато това се случва, вече не ме е грижа, че мъжете не се обръщат, за да ме погледнат. Има един мъж, който ме гледа с очите на любовта. Аз също нямам желание да бъда с друг мъж. Вече е без значение, че остаряваме, ако сме до някого, когото обичаме, до мъж, който – въпреки хода на времето - ни избира измежду всички жени, за да сподели с нас живота си.

Стареенето на тялото е без значение единствено, когато има любов…"

Автор: Аксиния Цветанова / Myvelikoturnovo.com

Снимка: Jezebel.com