Зловещите истории, криещи се зад любимите ни приказки

  • Сподели:
Зловещите истории, криещи се зад любимите ни приказки

Приказките – завладяващи, магични, вдъхновяващи. Те изграждат у нас определени разбирания и очаквания. Дори когато станем възрастни, често си припомняме посланията им.

Някои приказки се базират на легенди, отразяващи културната действителност на страната, в която са се появили.

Истинските истории зад други обаче са жестоки, изпълнени с насилие, кръвосмешения и мъчения. Вижте какво може да се крие зад любимата ви история от детството.

Снежанка и седемте джуджета

Приказката е базирана на трагичния живот на Маргарет фон Валдек, баварска благородничка, живяла през XVI век. Брат ѝ използвал за работници в мината си малки деца. Заради тежкия труд някои от тях получили увреждания и не се развили физически добре, поради което ги наричали "джуджета".

За да утолят глада си, децата крадeли ябълки от дърветата на един фермер, който пък си отмъщавал, като понякога намазвал плодовете с отрова – оттук и моментът с отровната ябълка.

Мащехата на Маргарет я мразела и я изпратила в кралския двор в Брюксел, за да се отърве от нея. Там младата жена станала любовница на испанския принц Филип II. Баща му - кралят на Испания, обаче не одобрявал връзката и заповядал да отровят Маргарет, както и се случило.

Рапунцел

Основата на Рапунцел се крие в една история от III век сл. Хр. Селски търговец от Мала Азия обожавал дъщеря си ѝ забранил да има ухажори. Когато пътувал, я заключвал в кулата на дома си.

Няма източници за това как косата става важна в цялата история. Знае се обаче, че момичето приело християнството и започнало да крещи от кулата молитви, които се чували из половината град.

Разбирайки за това, баща ѝ я изправил пред местния езически съвет. Те настояли той да обезглави дъщеря си, ако тя не се откаже от новоприетата си религия. Заплашили го, че иначе ще вземат цялото му състояние. Бащата се съгласил и главата на девойката била отсечена.

Хензел и Гретел

Корените на тази приказка вероятно се крият в периода 1315–1317 г., когато в цяла Европа имало страшна липса на ресурси и ужасен глад, довели до болести, масова смърт, канибализъм. В тези години много отчаяни родители просто изоставяли децата си, тъй като не можели да се грижат за тях.

По отношение на вещицата с къща от сладкиши пък се смята, че първообразът е на сладкарката Катарина Шрадерин. Около 1600 г. тя ръководила успешен бизнес и мъж сладкар, който ѝ бил конкурент, пуснал слух, че се занимава с магьосничество. Повярвали на твърденията, озверелите съседи хвърлили Катарина в собствената ѝ пещ.

Пепеляшка

Русата и светлокожа красавица била гъркиня. Когато била малка, търговци на роби я заловили и я продали в Египет. Там полагала къртовски труд.

Външният ѝ вид обаче бил необичаен за онези места и ѝ спечелил обожатели. Самият ѝ господар толкова я харесвал, че ѝ подарил чифт златни обувки. За нея чул дори фараонът Яхмос II. Настоял тя да стане една от жените му.

Гъркинята имала известни церемониални правомощия, но основното ѝ задължение било да задоволява сексуално владетеля. Дали новият ѝ статус ѝ е донесъл вечно щастие? Едва ли.

Източник: Аctualno.com

Снимка: wallallies.com