Бургас и неговите пейки за култура

  • Сподели:
Бургас и неговите пейки за култура

Не за първи път ставаме свидетели на пейки във формата на отворени книги, които ни разказват историята, представяща личността, която ''стои'' на пейката. Различни български общини са участвали в подобни инициативи, изобразяващи ликовете или творчеството на емблематични персони, оставили своето културно, интелектуално или архитектурно наследство на територията на страната ни. 

Днес ви представяме пейките-книги, които се намират пред православната църква - храм Св.св. Кирил и Методий в град Бургас. Мястото не е избрано случайно, защото то ви отвежда към Етнографския музей известен и като ''Бракалова къща'', построена през 1873 г. за видния общественик и някогашен кмет на Бургас - Димитър Бракалов. Димитър Бракалов е роден на 10 януари 1840 година. От 1858 година до 1867 година е в Цариград, където продължава образованието си във френския католически колеж „Галатасарай“ и заедно с Драган Цанков участва в униатското движение. От 1867 година Димитър Бракалов се установява в Бургас и управлява чифлиците в селата Атанаскьой, Келешкьой и Хорозлар.

Рикардо Тоскани е италиански архитект с изключително голям принос за урбанизацията и модернизацията на град Бургас. Освен с проектирането на бургаската катедрала ''Св. св. Кирил и Методий'' арх. Тоскани се занимава и с организирането на строителните операции. Италианският консул в града насърчавал младия архитект да проектира и строи много други обществени и фамилни сгради в Бургас. Подписът му стои под проектите на редица красиви сгради в Бургас. 

Търговец, помогнал за икономическия просперитет на Бургас, Жозеф Бонал е дипломат и дарител, оставил свои ценни имоти за обществено ползване. 

Роден е в бургаското село Зидарово през 1830 г. Aлександър Георгиев - Коджакафалията остава сирак още на пет годишна възраст. Поради липсата на парични средства не завършва образование. Двамата с братовчед му отварят малък дюкян в Бургас. Коджакафалията е подбирал умни и предприемчиви хора за търговската си империя. Построява няколко хана, магазина и фабрики. Прякорът му Коджакафалията идва от силната памет, която притежава. Дарява 25 милиона златни лева в помощ на над 600 бедни семейства, български бежанци от Османската империя – Тракия и Македония. Също така дарява много средства за болници и други институции. Неговото име носи и начално училище в Бургас.

Пейките разполагат с USB портове и стига да имате кабел под ръка, може да заредите телефона си, а докато го правите - ще научите и някаква нова история.