EQS SUV – пионерът, който предефинира луксозния кросоувър

  • Сподели:
EQS SUV – пионерът, който предефинира луксозния кросоувър

EQS SUV е първият изцяло електрически луксозен SUV от Mercedes-EQ с място за до седем души.

Световната му премиера се състоя на 19 април, онлайн. Най-новото попълнение на електрическата гама на Mercedes-Benz ще допадне изключително много на хората с активен начин на живот.

За семействата EQS SUV предлага трети ред седалки и мултимедия на задните места; авантюристите имат много пространство и гъвкавостта, от които се нуждаят; технологичните фенове, които искат да шофират електрически SUV, имат най-добрия избор, а за саунд маниаците звуковата система Dolby Atmos ще изведе аудио съвършенството на съвсем ново ниво.

Mercedes EQS SUV е третият модел, базиран на новата модулна архитектура за електрически превозни средства от премиум и луксозен клас, след флагмана EQS и технологичната лимузина EQE. EQS SUV съчетава прогресивния дизайн и комфорта на седана EQS с пространството и възможностите на SUV автомобилите. Благодарение на мощните електрически двигатели, задвижването на всички колела 4MATIC и интелигентния режим на шофиране OFFROAD, EQS SUV се справя с по-леките терени с ловкост.

Новият SUV EQS ще се предлага от лятото на 2022 г. в три варианта – EQS 450+, EQS 450 4MATIC и EQS 580 4MATIC, като топ моделът е с максимална мощност от 400 кВт и въртящ момент от 858 Нм. В зависимост от оборудването и конфигурацията и благодарение на 107,8 кВтч си батерия EQS SUV може да измине до 660 километра по WLTP. 

Автомобилът е оборудван с 11 кВт (опционално 22 кВт), 3-фазен, заряден модул за зареждане в домашни условия, като има възможност и за бързо зареждане с прав ток до 200 кВт, с което напълно изтощена батерия може да се зареди за около 31 минути. С 15-минутно зареждане на бърза зарядна станция с постоянен ток до 200 кВт EQS SUV може да измине 250 километра.

Новият електрически SUV наследява дългото междуосие (3210 милиметра) на EQS , но е с над 20 сантиметра по-висок. Всички EQS SUV имат електрическо задвижване на задната ос, а версиите с 4MATIC разполагат с електрически мотор и на предната. 

Въздушното окачване AIRMATIC с плавно регулиране на амортисьорите ADS+ е включено в стандартно оборудване. В допълнение към DYNAMIC SELECT режимите ECO, COMFORT, SPORT и INDIVIDUAL, версиите 4MATIC включват и допълнителен  OFFROAD режим за шофиране извън установените пътища. 

EQS SUV идва серийно със завиваща задната ос с ъгъл на завиване до 4,5 градуса, което осигурява невероятна маневреност и пъргавина на автомобила. Също като EQS, електрическият премиум SUV може да се актуализира по въздуха с функцията over-the-air. По този начин например на по-късен етап може да се активира и завиваща задна ос с ъгъл на завиване до 10 градуса.

Акцентът на интериора  на EQS SUV е опционалният MBUX Hyperscreen, който се простира от едната до другата А-колона на таблото. MBUX Hyperscreen е нервната система на автомобила. Постоянно опознава собственика и предоставя персонализирана информация или развлечение, още преди шофьорът да кликне или премине през менютата.

Благодарение на така наречения „нулев слой“ потребителят не трябва да търси най-често използваните функции през подменюта или да подава гласови команди, защото те винаги са на екрана му.