Град на бъдещето

  • Сподели:
Град на бъдещето

Ежегодният международен фестивал за архитектура Sofia Architecture Week тази година ще се проведе между 22 ноември и 1 декември в Пловдив. Съдържанието на фестивала е разпределено в основна програма в Пловдив и паралелна – в София.

Куратори на фестивала тази година са арх. Павел Янчев и арх. Орлин Манолов, които работят заедно в Брюксел по алтернативни методи за продуциране на публична архитектура, организирайки пленера UURRBBAANN (2008) и конкурса за Метростанция 20 (2011).

Всяка година Sofia Architecture Week представя тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху конкретна тема. Тази година темата е "Град на бъдещето". В общо 10 локации и с вход свободен гостите ще имат възможност да видят 7 презентации на архитектурни проекти, 13 български и международни изложби, 3 работилници за намеса в градска среда, филмова програма и детски панел с 3 работилници в различни възрастови групи.

В програмата на професионалния форум във втория уикенд на SAW 2013 за участие са поканени големи имена в архитектурата от Холандия, Великобритания, Норвегия, Испания, Унгария, Чехия, Австрия. В рамките на основната програма ще бъде обявено и заданието за конкурса “Площад Централен” в Пловдив. До 8 ноември пък е срокът за подаване на проекти за участие в изложба “20 под 36” - за дипломирани архитекти, урбанисти и ландшафтни архитекти под 36 години, на тема “Град на бъдещето”.

Стартирал като двудневна конференция през септември 2008 г., фестивалът прераства в едноседмична платформа за среща и обмен на идеи в областта на архитектурата, интериора, ландшафта и градската среда. Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални практики.

Програмата на фестивала може да откриете тук.

Град на бъдещето
Съдържанието на фестивала е разпределено в основна програма в Пловдив и паралелна – в София
Град на бъдещето
В програмата на фестивала са предвидени шест работилници за различни възрастови групи, които ще се проведат в Дом на културата “Борис Христов” в Пловдив