Камината - декоративният елемент, който прави жилището ни уютно и релаксиращо място

  • Сподели:
Камината - декоративният елемент, който прави жилището ни уютно и релаксиращо място

След като имате камина в дома си, няма да искате да се откажете от нея. Независимо дали имате традиционна камина или изберете модерна, или електрическа, има много предимства да имате камина в дома си.

Докато огнището на дърва е класическа и вечна характеристика за много домове, съвременните електрически камини могат да направят по-лесно и по-евтино инсталирането на камина във вашия дом. Те се нуждаят от по-малко вентилация и не изискват комин, което е нещо, което много съвременни домове нямат.

Научете нещо любопитно за камините, разгледайте красиви снимки и на финала със сигурност ще се затоплите с тази статия.

Поддържайте дома си комфортен

Колкото и добра да е отоплителната ви система, в дома ви ще има места с течение. Обикновено тези зони са в спалните, но може да има течение и в хола.
Огнище в спалнята или в хола ще ви даде допълнителна топлина, която ви е необходима, за да поддържате дома си уютен и комфортен, без да увеличавате сметката си за отопление.
Ако искате да превърнете спалнята си в топъл оазис или семейната стая в място, където всеки иска да бъде, тогава наличието на огнище е чудесен начин да направите това.

Енергийна ефективност

Енергийната ефективност и поддържането на ниски разходи за отопление е в съзнанието на всеки собственик на жилище в наши дни, тъй като разходите за комунални услуги нарастват рязко. Наличието на огнище в основната жилищна част на дома и в спалните може да поддържа ниски сметките ви за комунални услуги, осигурявайки значителна топлина, която няма да облага вашата отоплителна система.Красив декор за камина

Топъл и привлекателен огън в камина в хола, трапезарията или семейната стая кара хората да искат да се съберат в тази стая, а през празничния сезон или с гости - усещането е още по-хубаво.
Огнището е едно от онези неща, които са синоним на празничните забавления. Камината е фантастичен декоративен елемент, който прави вашето жилищно пространство уютно и релаксиращо място, където можете да се отърсите от стреса на деня и да прекарате известно време с хората, които обичате.Използвайте камината си през цялата година

Ако имате електрическа камина, тогава ще можете да ù се наслаждавате през цялата година. Понякога летните нощи могат да бъдат хладни, особено с наближаването на есента. И може да остане доста хладно през нощта чак до пролетта.
Наличието на електрическа камина във вашата всекидневна или спалня ви дава лукса винаги да сте на топло.
Когато просто искате малко прилив на топлина, тогава електрическата камина е идеалното нещо за използване.

Почистване на камината

Камината може да повиши стойността на вашия дом. Единственият недостатък, който идва с притежаването на камина, е коминът. Трябва да поддържате и почиствате комина си, за да предпазите дома си от миризми от комина, събрани от креозот и мръсотия.

Какъв тип камина отоплява дома най-добре?

Има няколко вида камини и всяка от тях осигурява различно количество топлина за вашия дом.

Камини на дърва

Сама по себе си камината на дърва е най-малко ефективната от всички камини за производство на топлина. В повечето случаи създава само малко количество топлина. Не може да очаквате от нея, че ще отоплява всичките ви стаи в апартамента.Газови камини

Докато традиционните камини на дърва са популярни заради класическия си вид и усещане, газовите камини продължават да се възприемат от собствениците на жилища по целия свят. Ако вашият дом няма такава, професионалист може да инсталира нова газова камина в дома ви, дори на мястото на съществуваща камина на дърва.

Електрическите камини 

Те предлагат иновативна и удобна опция за отопление за собствениците на жилища. На пазара са в голямо разнообразие от дизайни, размери и външен вид. Електрическата камина може да работи в почти всяка инсталация в зависимост от вашите нужди.
Някои електрически камини са само за декоративни цели и не предлагат топлинна мощност, но повечето разполагат с вграден нагревател от някакъв вид.Биокамина

Биокамината (известна още като биоетанолова или етанолова камина) е вид камина или пещ с комбинирани зони за генериране на топлина и технологичен процес – изгаряне на гориво (денатуриран алкохол). Тази камина не изисква комин и дава истинския пламък, а не имитация.
Преведено на нормален език това означава, че камината с етанол е камина без вентилация, която работи с чисто горящо етанолово гориво. Това гориво на алкохолна основа, създава истински пламъци и не произвежда дим, миризма или опасни химикали при изгаряне, поради което камините с етанол не изискват специален комин, отдушник или димоотвод и могат да бъдат инсталирани практически навсякъде.
Те работят подобно на свещ.