Красиво реставриран манастир от 15-ти век в Дубровник

  • Сподели:
Красиво реставриран манастир от 15-ти век в Дубровник

След щателен проект за реставрация, който отнема почти 20 години за завършване, манастир на хърватски остров е в готовност да посреща своите гости.

След натиска на Франк Гери, колекционерката на произведения на изкуството Франческа Тисен-Борнемиса решава да предприеме пътуване, за да възстанови историческата сграда.

На остров край адриатическото крайбрежие на Хърватия има място, където тишината, духовността и изкуството съжителстват хармонично. Построен през 1483 г. като затворено светилище за съзерцание и изцеление, Лопуд 1483 е бил дом на францискански монаси дълго време, но сега е превърнат в частна резиденция.

За пътешествениците, които търсят уникално вълшебно място, където да останат на следващата си ваканция, манастирът, превърнат в дом, е на разположение за наемане.

Имотът се намира в северния край на остров Лопуд, в сърцето на архипелага Елафити от 13 острова, само на седем мили от Дубровник.

Под ръководството на творческия директор Франческа Тисен-Борнемиса бяха необходими почти 20 години работа (усилията за реставрация започнаха през 2006 г.), за да върне този невероятен комплекс към живот.

Зад настоящия проект стои завладяваща любовна история – между Тисен-Борнемиса и манастира. През 1992 г. тя заминава за Хърватия, за да работи с местните власти по възстановяването на църкви, повредени след войната за независимост на страната.

По време на престоя си там Тисен-Борнемиса се запознава с отец Пио Марио, местен монах, който я завежда на разходка до остров Лопуд.

Тя се натъква на руините на манастира на Лопуд, който е изоставен от 1822 г., и е решена да го спаси. Върнала се на посещение с архитекта Франк Гери, който ѝ предложил да поеме отговорността за реставрацията, започвайки близо 20-годишното пътуване.

Част от оригиналната мазилка от 16-ти век беше удивително оцеляла, което я накарало да осъзнае колко е важно да се запази възможно най-голяма част от сградата.

Укрепването на конструкцията е завършено от немски инженери от Карлсруе, които успяват да реконструират сградата, без да загубят патината на стените, което само по себе си е архитектурен подвиг.

Водещ млад архитект от Загреб, Руяна Бергам Маркович, тогава проектира новото оформление на манастира, за да създаде пет големи апартамента на мястото на 13-те малки килии за монасите.

Реставрираният манастир измерва повече от 16 000 квадратни фута и е на разположение на гостите като частно отдаване под наем. Градината, която се простира на няколко тераси, е дом на повече от 80 вида растения, точно както е било по времето на францисканските монаси, които са били известни със своите лечебни средства, базирани на билки и лечебни растения.

Изпълнени с произведения на изкуството, както и с принос от известния италиански дизайнер Паола Ленти и архитекта Бергам Маркович, петте апартамента са съкровищница от колекцията на изкуството на семейство Thyssen-Bornemisza.

Изборът от произведения на изкуството и други предмети, съхранявани в манастира, включва готически и ренесансови мебели, скулптури и картини, повечето от които са изложени след десетилетия на съхранение във Вила Фаворита в Лугано, домът на барон Хайнрих Тисен-Борнемиса (дядото на Франческа).

При влизане в имота посетителите се посрещат от два необикновено големи ангела, които някога са пазели входа на Вила Фаворита.

Внушителната маса за хранене от орех в бившата трапезария датира от 1550 г., а столовете от орех и кожа, направени в Дрезден през 18-ти век, са принадлежали на бащата на Франческа Тисен-Борнемиса.

Над масата стои картина на Свети Себастиан от началото на 17-ти век от художника Франческо Фурини, а до нея има античен шкаф, съдържащ ценни ренесансови чаши, и друди чаши, принадлежащи на дядото на Франческа.

В салона няколко готически сандъка и гоблен от 16-ти век правят интересен контраст със съвременните минималистични мебели на Паола Ленти. 

По време на реставрацията Тисен-Борнемиса открива и стара аптека от епохата на Ренесанса, което подтиква търсенето на оригинални ръкописи за лечебната сила на растенията и билките в библиотеките на Дубровник.

Францисканските монаси са били експерти в създаването на билкови лекарства и са управлявали аптека в Дубровник (третият най-стар град в Европа) още през 1317 г. Научавайки това, Тисен-Борнемиса решава да пресъздаде древната аптека в Лопуд 1483 г. с хоросани и ръкописи, датиращи от 15-ти и 16-ти век.

Дори градината е възстановена с изключително внимание в оригиналния си дизайн.

Широки зелени пространства се намират между манастира и морето, пресечени от редици маслинови и лимонови дървета. Лопуд е вторият по големина остров в архипелага Елафити и въпреки вековете, неговият чар е запазен.

Сградите на острова са на векове - с единственото изключение на един по-нов хотел - и пейзажът е осеян с цитрусови и маслинови дървета. Плажовете все още са девствени, а на острова няма автомобили.

Lopud 1483 се предлага под наем като частна резиденция от април до октомври на база полупансион.

До острова се стига за по-малко от час с ферибот от пристанището на Дубровник.