На гости в уютния дом на Жизел Бюндхен и Том Брейди в Лос Анджелис

  • Сподели:
На гости в уютния дом на Жизел Бюндхен и Том Брейди в Лос Анджелис

Супермоделът Жизел Бюндхен и звездният куотърбек Том Брейди общуват с природата в приветлива, екологична къща.

Първо, едно предупреждение: Всеки, който очаква домът на супермодела Жизел Бюндхен и куотърбека на New England Patriots Том Брейди да бъде разкошен палат за удоволствия, пълен с небивал кич, е в сериозна грешка. По същия начин онези, които си представят, че ги обслужват батальон от лакеи, предлагащи протеинови шейкове на сребърни подноси, също са далеч от истината. Реалността на живота на Бюндхен и Брейди в квартала Брентууд в Лос Анджелис е много по-нормална и реалистична.

''Харесвам простотата и уюта. Искам да живея на място, което носи усещане за истински дом и когато се прибереш – можеш спокойно да оставиш краката си на дивана и просто да се отпуснеш'', казва известната бразилска красавица.

Брейди допълва мисълта: ''Жизел и аз имаме големи семейства. Построихме тази къща като убежище за всички нас – място, където можем да се насладим на времето си заедно.''

Историята на двойката в Лос Анджелис започва преди около шест години, когато Бюндхен и Брейди пътуват редовно до слънчевите брегове на Южна Калифорния по време на извънсезонния период на НФЛ. При едно от тези пътувания, преди брака им през 2009 г., те откриха парцел със зашеметяваща гледка към Тихия океан близо до къщата, която наеха. Веднага разбраха, че парчето земя един ден ще бъде техен дом.

''За нас бе важно да пуснем корени за нашето семейство и тъй като и двамата се наслаждаваме на творческия процес, решихме да стартираме от нулата'', спомня си Брейди. Двойката има дванадесетгодишен син Бенджамин и деветгодишна дъщеря Вивиан Лейк.

За да прецизират визията си за домашното блаженство, двойката ангажира архитект Ричард Ландри и един от честите му сътрудници, интериорния дизайнер Джоан Бенке. ''Знаехме, че Ричард и Джоан могат да ни отведат там, където искаме да отидем, без да налагаме фирмен поглед. Те веднага разбраха, че искаме удобна къща, а не демонстрация на лукс'', отбелязва Брейди.

За Бюндхен и Брейди да живееш добре означава и да живееш отговорно. Бюндхен е глобален посланик на Програмата на ООН за околната среда и двойката е наясно с проблемите, свързани с опазването на природните ресурси. Един от основните им императиви при изграждането на дома им беше да използват възможно най-много рециклирани компоненти и да внедрят енергийни и водни системи, които да подобрят въздействието на семейството върху земята.

В допълнение към компостирането, технологията за сива вода за напояване и екологосъобразните строителни материали, двойката инсталира два значителни набора от фотоволтаични слънчеви панели (един до градината, другият на покрива на къщата), които да отговарят на всички нужди на имота от гледна точка на електроенергия.

''От самото начало попитахме всички, участващи в проектирането и строителството на дома ни, как да го направим възможно най-устойчив?'', казва Бюндхен.

Включвайки тези приоритети в плана за проектиране, Ландри замисля елегантна интерпретация на европейската архитектура от стария свят, ловко настроена към нуждите на съвременния живот. Къщата с шест спални, близо 14 000 квадратни фута, е изградена от различни видове варовик, всички измити с киселина за патина и текстура, с традиционен мансарден покрив от сив плоча от Вермонт с цинкови улуци и облицовка.

Извита алея води над езерце до моторен корт, павиран с рекултивирани калдъръмени камъни, а след това до каменен мост, обхващащ ров, който е живописен, но не и помпозен.

''Том и Жизел не се притесняват да впечатлят хората'', казва Ландри. ''Те са изключителни естети, що се отнася до стила и качеството, но тези съображения никога не превъзхождат комфорта и простотата.''

Когато става дума за интериора, Бенке подчерта сдържаната, изискана атмосфера с привличащи погледа осветителни тела, включващи падаща сребърна мрежа във входа, позлатени аплици от Hervé Van der Straeten в страхотната стая и античен кристален полилей в гардеробната на Бюндхен, която моделът и дизайнерът избираха заедно в Париж.

Цветовата схема навсякъде определено е неутрална, с акценти в зелено и синьо. А обзавеждането е непретенциозно изработено от фини естествени материали като белгийски лен, стара кожа, коприна и кадифе.

''Жизел е земна майка – тя е привлечена от определени неща заради енергията, която излъчват'', казва Бенке. ''Мотото на проекта беше ''Опростете максимално''. Тя и Том непрекъснато търсеха същността на нещата.''

Част от това търсене включваше използването на регенерирани таванни греди и подови дъски, спасени керамични плочки, тухли и син камък, както и антични дървени врати и мраморни огради за камина. За двойката това бяха естетически избори, които съответстваха на техния ангажимент за многократна употреба. Голяма част от преработените материали е доставена от белгиеца Коен Ван Лоо, приятел на двойката, който се занимава с продажбата на винтидж архитектурни находки и строителни компоненти.

Ако ровът и мостът задават романтичния тон на европейско имение, гениалният плувен басейн в задната част на къщата добавя още един слой към пренасящата фантазия.

Предлагайки мечтани гледки към Тихия океан, който се разтваря в далечината, басейнът е разположен с две прави страни и един дълъг, извив ръб, който помага да се създаде впечатление за естествено езеро, особено в ранна сутрин и късен следобед. Палуба, направена от регенерирани дъбови дъски, стърчи във водата, за да подкрепи илюзията.

Колкото и идилично да звучи това открито пространство, любимото място на Бюндхен е градината - засадена на терасиран хълм отстрани на къщата, която доставя рог на изобилието от ябълки, праскови, сливи, гуава, моркови, краставици и домати, плюс къдраво зеле и други зелении.

Има и кокошарник, пълен с кокошки, заети да снасят пресни яйца. За Бюндхен микрофермата е друг аспект на съзнателния живот.

''Важно е децата да знаят откъде идва храната им. Независимо дали говориш за дом или обработваема земя, е едно и също – подхранваш ли нещо, то ще ти се отблагодари обратно.''

Източник на използваните снимки за тази статия е: Architectural Digest