Нов живот за старата къща на село

  • Сподели:
Нов живот за старата къща на село

Една емоционална връзка ни доказва как в името на семейството и роднините може да преобразим едно почти забравено с годините помещение в съвременно и комфортно място за почивка. За целта се нуждаем само от капка обич, щипка ентусиазъм и обилни дози семейна подкрепа.

Собствениците на този дом реновират старата и прихлупена къща с необитаемо подпокривно пространство и я превръщат в идеалното място за отдих през свободните им уикенди. Правят го главно заради детето си, за да израсне сред природата и чистия въздух, далеч от шума и мърсотията на града.

Обновената постройка се намира в района на Искърското дефиле, в близост до борова гора. Къщата не е голяма - квадратурата й е около 40 кв.м. Истинското съкровище е обширният й двор от 400 кв.м., изцяло засаден с райграс. Собствениците ни разказват, че местоположението им дава усещане, че се намират край морския бряг, защото през деня слънцето напича силно и огрява всичко, а вечерта е свежа и прохладна.

Едно от нещата, които карат тази къщичка за отдих да изпъква сред останалите постройки наоколо, са 4-те покривни прозореца - монтирани по два от двете страни на двускатния покрив. Те са поставени, за да създават усещане за простор, домашен уют и същевременно да осигуряват максимално количество дневна светлина във вътрешността на помещенията.

Покривните прозорци, които са заложени още в проекта за реновация, са разположени по един над всяка спалня и два над хола. Ориентацията на скатовете на покрива е изток-запад. Този факт, заедно с ниския му наклон, дават възможност на семейството да се наслаждава на светлината и лъчите на слънцето, проникващи през него от изгрев до залез.

Премахването на неизползваемото пространство под покрива и вграждането на покривните прозорци позволява постигането на по-голям простор вътре в къщата. Високият над 3 метра таван се извисява внушително над всеки прекрачил прага на тази, на пръв поглед, малка къща.

Обзавеждането е олекотено и практично. Стремежът е бил да се вложат минимални средства и да се постигне приятна обстановка, съчетана със съвременни удобства. В постройката са вложени качествени материали, които дългосрочно ще оказват положителен ефект – изолация, керемиди, подпокривни прозорци. За допълнителния уют в къщата допринася и зимният аксесоар – камината. Тя и дебелата изолация спомагат за поддържането на комфортна топлина през зимния сезон. Постигнат е баланс между вложените средства и постигнатия резултат.

Покривните прозорци са оборудвани с множество аксесоари, за да помогнат за регулиране на вътрешния климат и постигане на оптимална температура според външните условия. Затъмнителните щори и сенниците допринасят за постигане на максимално удобство и желана вътрешна температура, а комарниците са необходимост за спокоен сън и пълноценна почивка в къща насред полето, където обикновено гъмжи от насекоми.

Един от прозорците има електрическо управление за по-голямо удобство. Лятно време, при най-големия пек, собствениците държат щорите и сенниците спуснати, и в същото време отварят прозорците, за да постигнат циркулация на въздуха.

Цялото семейство се радва на времето, прекарано в малката къща извън града и използва всеки свободен ден, за да се полюбува на чистия въздух и хубавата природа. Детето тича на воля на поляната пред къщата, а родителите са спокойни и доволни, че му подсигуряват здравословна среда да расте щастливо.

Цената да вдъхнеш надежда и да съживиш нещо почти забравено, може би е висока, но насладата от крайния резултат със сигурност си заслужава!

Почерпете още вдъхновения тук.

Нов живот за старата къща на село
Нов живот за старата къща на село
Нов живот за старата къща на село
Нов живот за старата къща на село
Нов живот за старата къща на село
Нов живот за старата къща на село