Новият Honda Civic Type R с рекорд на "Сузука"

  • Сподели:
Новият Honda Civic Type R с рекорд на "Сузука"

Honda Civic Type R отбеляза нов рекорд за най-бърза обиколка на „Сузука“ за автомобил с предно предаване.

Най-новото издание на модела следва дългогодишната традиция на високоскоростните автомобили Honda, вдъхновени от моторните спортове.

Напълно новият Civic Type R ще дебютира в Европа през тази година.

Следващото поколение на Honda Civic Type R отбеляза нов рекорд за най-бърза обиколка, направена от автомобил с предно предаване, на световноизвестната писта „Сузука“ в Япония. Горещият хечбек превзе 5,8-километровото трасе за 2 минути и 23,120 сек.*, или с 0,873 секунди по-бързо от предшественика си, олекотения Honda Civic Type R Limited Edition 2021. 

Актуалният рекорд бе отбелязан на 15 март 2022 г. по време на окончателното оценяване на разработването на автомобила. Civic Type R е най-скорошният високоскоростен модел, доказал се на емблематичната международна писта „Сузука“, прословута с шиканите си и трудните завои. Често описвана като една от най-великите в света, тя е и тестово трасе на Honda от 1962 г. 

Времето на предишната рекордна обиколка на „Сузука“ с автомобил с предно предаване е 2 минути и 23,993 секунди. Рекордът е поставен от предсерийния вариант на Civic Type R Limited Edition през февруари 2020 г. Преди това палмата принадлежи на десетата генерация на Civic Type R GT, станал най-бързият сериен автомобил с предно предаване, след като през 2017 г. превзе Северната дъга на Нюрбургринг за 7 минути и 43,8 секунди.

Производствената версия на същия модел е подобрила рекордите на пет легендарни европейски състезателни писти. 
Подробна информация за новото поколение на Civic Type R ще бъде разпространена непосредствено преди официалната премиера на модела, по-късно през тази година.