Приказната джамия в Абу Даби

  • Сподели:
Приказната джамия в Абу Даби

Впечатляващата и вдъхновяваща бялата джамия Шейх Зайед е една от най-големите джамии в света и единствената, която улавя уникалните взаимодействия между исляма и други световни култури.
Шейх Зайед бин Султан Ал Нахайян, основателят на ОАЕ, имал специфична визия за това масивно произведение на архитектурата - да включи стилове от различни мюсюлмански цивилизации и да отпразнува културното разнообразие, създавайки убежище, което е наистина приветливо и приказно в основата си. Архитектите на джамията са британски, италиански и емирски дизайнери, чиито идеи са заимствани от части на Турция, Мароко, Пакистан и Египет, наред с други ислямски страни.
Крайният резултат е спиращо дъха, блестящо архитектурно чудо.

Политиката на отворените врати на джамията насърчава посетителите от цял ​​свят, не само да станат свидетели на красотата ù, но и да придобият по-задълбочено разбиране за културните вярвания на емирството в пространство.
Голямата джамия Шейх Зайед, може да посрещне до 55 000 поклонници и посетители всеки ден. Завършена за малко повече от десетилетие, джамията е построена, за да въплъти основното послание на исляма за мир и толерантност и да посреща хора от всякакви вярвания.Посрещат ви колекция от 1096 колони, вградени в аметист и яспис.
82 бели купола, най-големият от които се намира в центъра на главната молитвена зала. Куполите са с облицовка от чист бял мрамор и накрайници с форма на полумесец, украсени със златно-стъклена мозайка. Калиграфия, обгражда вдлъбнатините на куполите, гравирана със стихове от Корана и боядисана със златни листа с надписи Ан-Наск.Джамията има четири минарета, всяко с височина около 106 метра. 
Те съчетават мамелюкски, османски и фатимидски стилове по начин, който обхваща различни ислямски архитектурни стилове в един израз на изкуство и красота. 
Всяко минаре се състои от три различни геометрични фигури. Първият е квадрат, който образува основата на минарето. Архитектурният му стил отразява този на мароканския, андалуския и мамелюкския стил. 
Втората част на минарето има осмоъгълна форма, която е дизайн, датиращ от ерата на Мамелюките (13-ти до 16-ти век). Третата част е с цилиндрична форма - елемент от османската епоха (14-20 век). Короната на фенера, покрита със златно-стъклена мозайка, датира от ерата на Фатимидите (10-12 век).Използването на естествен многоцветен мрамор създава нови художествени резултати, включително украсени короновани колони, където короните не са разположени в горната част на колоните, а в долната част. Тази изключителна техника е иновативна за ислямската архитектура.Цветовете на стените, колоните и килима са хармонизирани по начин, който превръща джамията в художествен шедьовър и симфония от цветове и нюанси.
Друга важна характеристика е художественото стъкло. Мозайката във вътрешния двор е от издълбано и пясъкоструено стъкло, показваща традиционен ислямски дизайн на симетрия и повторение.В главната молитвена зала се помещава най-големият ръчно тъкан килим в света. Сложният дизайн на ислямски медальон е от трето поколение производител на килими и художник д-р Али Халики.  
Килимът в едната си част е от вълна с площ 5700 квадратни метра и е ръчно изработен от приблизително 1200 занаятчии. Общият проект отнема две години, включително осем месеца за дизайна и година за възлите. За уникалните си размери и труд - килимът е в книгата с рекордите на Гинес.Джамията разполага със седем полилеи, облечени в кристали Сваровски и позлатени с 24-каратово злато.
Най-големият е с диаметър 10 м., височина 15 м. и тежи 12 т. Има две по-малки версии, тежащи по 8 тона, от същия дизайн, също разположени в главната молитвена зала. Шейхът възнамерявал Голямата джамия да бъде жива референция на съвременната ислямска архитектура, която свързва миналото с настоящето и създава място за ислямска наука и учения, отразявайки истинските ислямски ценности.